DOBRE PROGNOZE

Unatoč apokaliptičnim najavama, topli početak zime ubio je strah od nestašice plina u Europi, no jedan rizik postoji

03.01.2023 u 20:25

Bionic
Reading

Zahvaljujući toplijem početku zime, strah od nestašice plina sve je manji, i to u većem dijelu svijeta. Podsjetimo, predviđalo se da će kriza izazvati prekide u opskrbi i povećati pritisak na račune. Trenutne prognoze ukazuju na nadprosječne temperature za većinu Europe u sljedeća dva tjedna, a u SAD-u se očekuje bolje vrijeme do sredine siječnja. U sljedećih deset dana bit će ugodnije i u većem dijelu Kine – inače najvećem svjetskom uvozniku plina – dok bi u Tokiju temperature mogle rasti oko sredine siječnja

Terminske cijene plina padaju zbog smanjene potrošnje, a s njima i ugovori za 2023. sa SAD-om, najvećim svjetskim izvoznikom ukapljenog prirodnog plina (LNG). Europski plin u ponedjeljak je nakratko dotaknuo najnižu razinu od početka rata u Ukrajini.

Europa je obnovila zalihe, a blaže vrijeme u sjevernoj Aziji znači da će biti manje konkurencije za terete ukapljenog prirodnog plina, kaže Abhishek Rohatgi, singapurski analitičar BloombergNEF-a. Vlade i komunalna poduzeća pripremali su se za nestašice nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine u veljači, poslije čega je prekinuta isporuka plina i podignuta globalna potražnja za LNG-om. Cijene plina i ugljena dostigle su rekordne razine jer su uvoznici požurili napraviti zalihe za zimu, kad je potrošnja na vrhuncu.

Najveći potrošači sad su opskrbljeni. Njemačka je krajem prosinca uspjela dodatno napuniti skladišta plina jer je kombinacija toplijeg vremena i manje aktivnosti tijekom blagdanske sezone smanjila potrošnju. Tamošnje zalihe plina sada su popunjene iznad 90 posto, a prije Božića pale su na najnižu sezonsku razinu od 87 posto.

Skladišta plina diljem Europe popunjena su 84 posto, daleko iznad petogodišnje sezonske norme od 70 posto, prema podacima udruge Gas Infrastructure Europe. Jaki vjetrovi također smanjuju opterećenje energetskih sustava u regiji. Očekuje se da će Njemačka u srijedu proizvoditi gotovo rekordnu snagu vjetra, prema Bloombergu, čime se smanjuje potreba za plinom za proizvodnju električne energije.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Smanjenje potražnje posljednjih mjeseci pomoglo je uravnotežiti tržište plina. Neki industrijski potrošači u Europi smanjili su ili zaustavili proizvodnju jer nisu htjeli plaćati visoke cijene, a zemlje u usponu, poput Pakistana i Bangladeša, prestale su uvoziti LNG jer si ga više nisu mogle priuštiti. Utjecaj naglog porasta slučajeva covida u Kini mogao bi pridonijeti toj slici, držeći tamošnju potražnju plina nižom sljedećih nekoliko mjeseci, prema prognozama trgovaca.

No rizika i dalje ima. Dugotrajna hladnoća na kraju zime mogla bi iscrpiti zalihe plina i katapultirati cijene goriva naviše. Komunalna poduzeća također će uskoro morati početi s dugoročnim planovima i rješenjima kako bi izbjegla ponovne nestašice sljedeće zime dok se ne prilagode manjku ruskog plina.