TVRDE DA NEMA ŠPEKULACIJA

Oglasili se poslodavci u trgovini: 'Šokirani smo prijetnjama ministra Filipovića! Imenujte stvarne krivce'

03.01.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) komentirali su sastanak ministra gospodarstva Davora Filipovića te predstavnika trgovačkih lanaca i udruženja o povećanju cijena zbog prelaska na euro. Kažu da su 'neugodno iznenađeni prijetnjama ministra koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom'

Iz HUP-a kažu da je Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena te da se u tome 'nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca'. 'Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili', ističu iz HUP-a.

HUP Udruga trgovine kaže da ne prihvaća da cijeli njihov sektor bude stigmatiziran. Nadležne su pozvali da prozovu i kazne pojedince ako je negdje bilo prekršaja.

'Kao što je poznato u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana, zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto. Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže, što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na jedan ili pet posto na dijelu proizvoda koji čine otprilike deset posto ukupne prodaje', kažu iz HUP-Udruge trgovina.

Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi se 'zajednički borili s rastućom inflacijom', dodaju. 'Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače', zaključuje se u HUP-ovu priopćenju.