U IGRI MILIJARDE

Pivarska industrija vrti novac poput naftnih divova

03.10.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Mada se oko piva ne vodi svjetska politika kao oko nafte, a pivarske kompanije se, za razliku od naftnih, rijetko spominju kad se govori o najvećim svjetskim korporacijama, ta bi se situacija mogla promijeniti ovih dana, barem kad se govori o globalnim megatvrtkama. Posljednjih tjedana strani mediji bruje o pregovorima oko spajanja ušla su dva najveća svjetska proizvođača piva

Anheuser-Busch InBev (AB InBev), najveća svjetska pivarska kompanija, ušao je u vrlo ozbiljne pregovore oko preuzimanja svojeg rivala, tvrtke SABMiller. Vrijednost preuzimanja procjenjuje se na čak 106 milijardi dolara, dok bi zajednička tvrtka mogla imati tržišnu vrijednost od 270 milijardi dolara! Ako se transakcija provede po spomenutoj cijeni, ušla bi među deset najvećih ikad provedenih spajanja, pokazuju podaci Bloomberga, i bila bi jedna od rijetkih koja nije vezana uz telekomunikacije, farmaceutiku ili naftu.

Najavljeno spajanje samo je posljednje u nizu preuzimanja koja su obilježila, i konsolidirala, svjetsku industriju proizvodnje piva u posljednjem desetljeću. AB InBev nastao je kad je 2008. InBev preuzeo američku tvrtku Anheuser-Busch. Četiri godine prije toga InBev je stvoren spajanjem vodećeg južnoameričkog proizvođača piva AmBeva i belgijskog Interbrewa, nekadašnjeg vlasnika Zagrebačke pivovare.

Milijuni hektolitara

SABMiller pak kao jedna od rijetkih velikih svjetskih kompanija poteklih iz Južnoafričke Republike nastao je kad je South African Breweries 2002. preuzeo američku kompaniju Miller. Obje korporacije, i AB InBev i SABMiller, uz velika preuzimanja kroz godine jačale su poslovanje nizom kupnji manjih proizvođača piva.

Zajednička megakompanija bila bi odgovorna za čak trećinu proizvodnje piva u cijelom svijetu. AB InBev već i sada drži četvrtinu tog tržišta, a lani je proizveo nešto više od 400 milijuna hektolitara piva koje prodaje pod više od 200 brendova. SABMiller proizvodi nešto manje od 200 milijuna hektolitara godišnje. Za usporedbu, cijelo hrvatsko tržište nalazi se u kategoriji od oko pet milijuna hektolitara godišnje, s time da jedino Zagrebačka pivovara proizvodi više od milijun hektolitara u godini.

Dobre reakcije investitora

Reakcije investitora na najavljeno preuzimanje vrlo su pozitivne i ne nedostaje komentara kako bi ovaj potez bio vrlo povoljan za obje kompanije. Kako prodaja piva na tržištima razvijenih zemalja već neko vrijeme stagnira ili čak i blago opada, pivari uvelike računaju na tržišta u razvoju. AB InBev čvrsti je tržišni lider u Latinskoj Americi, a svoju je poziciju dodatno ojačao prije dvije godine preuzimanjem vodeće pivovare u Meksiku, Grupo Modelo. SABMiller je pak vodeći na tržištu Afrike na kojem AB InBev uopće nema proizvodnje. Zajednički bi svakako imali najbolju poziciju za iskorištavanje potencijala rasta s tih tržišta, a obje kompanije ozbiljno računaju i na tržište istočne Azije.

Iako vrlo bitno u svjetskim razmjerima, spajanje AB InBeva i SABMillera ne bi u kratkom roku trebalo donijeti neke bitne promjene na hrvatskom tržištu. Najveći domaći proizvođač Zagrebačka pivovara u vlasništvu je kanadsko-američke tvrtke MolsonCoors koja se, prema podacima tvrtke Euromonitor, nalazi na sedmom mjestu u svijetu po proizvodnji piva. Bivša Karlovačka pivovara, danas Heineken Hrvatska, u vlasništvu je nizozemske kompanije koja kao treća na listi svjetskih proizvođača slijedi SABMiller, dok se koprivnički Carlsberg Croatia nalazi u vlasništvu danske matice koja se na svjetskoj listi nalazi na četvrtom mjestu.

Mjerkanje Heinekena

SABMiller, inače, još prije godinu dana pregovarao je o preuzimanju nizozemskog Heinekena, no pregovori su prekinuti. Kako su dionice SABMillera izlistane na Londonskoj burzi, pravila diktiraju da bi AB InBev morao objaviti odluku o ponudi ili odustajanju od nje najkasnije od 14. listopada. Ulagači i analitičari procjenjuju da postoje sasvim dobre šanse za stvaranje novog svjetskog hmeljskog predvodnika jer su čelnici SABMillera već i ranije pokazivali da su vrlo otvoreni za pregovore oko mogućih okrupnjavanja.