ideja iz naftalina

Pitali smo vas biste li uložili novac u 'narodne obveznice': Čini se da bi mnogi od vas rado financirali državu

29.09.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac iz naftalina je izvukao ideju narodnih obveznica i čini se, barem prema anketi tportala, da je izazvao dosta interesa među građanima. Mnogi od njih rado bi financirali državu uz mogućnost solidne zarade

Podsjetimo, Primorac je u srijedu izjavio da bi Vlada mogla ponuditi državne obveznice građanima 'ako se dogodi da na vanjskim tržištima, na kojima bismo se trebali zaduživati, kamatne stope budu pet, šest ili više posto'. Uz to je istaknuo da su trenutne kamate na štednju u bankama ravne nuli.

Drugim riječima, bila bi to win-win situacija za državu i građane. Vlada bi se zaduživala po nižim stopama nego na vanjskim tržištima, a građani bi mogli ostvariti fine prinose.

Da bi bilo dosta zainteresiranih za takav aranžman s državom, pokazuje naša anketa u kojoj smo vas pitali zanima li vas ulaganje u obveznice Republike Hrvatske.

U anketi je samo do zaključenja teksta sudjelovalo gotovo 2000 čitatelja, točnije njih 1982. Od tog broja njih čak 45,3 posto odgovorilo je potvrdno, da ima puno boljih investicija, smatra 21,6 posto sudionika ankete, a 33,1 posto odgovorilo je kako ih ne zanima ulaganje u državne obveznice.

Ako se Vlada odluči na narodne obveznice, Hrvatska bi se tako pridružila Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, čiji građani već duže vrijeme imaju mogućnost njihove kupnje.

  • +7
Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Najpopularnije su u Mađarskoj, u kojoj građani drže čak 27 posto ukupnog javnog duga te zemlje. Uz to dobro zarađuju, jer se prinos na desetogodišnju mađarsku obveznicu kreće oko 9,7 posto.

Poljacima njihove obveznice donose oko sedam posto, a u Češkoj su prinosi također veći od pet posto.

Prinos na hrvatsku desetogodišnju obveznicu kreće se oko 3,6 posto.