TIHOMIR ZEBEC za tportal

Pitali smo stručnjaka za radno pravo što misli o uvjetovanju potpora covid potvrdama: 'Ako ne bude dostupnih besplatnih brzih testova, time se praktički uvodi obavezno cijepljenje!'

08.07.2021 u 14:18

Bionic
Reading

Covid potvrda radnika ubuduće bi trebala biti jedan od uvjeta koji poslodavci trebaju ispuniti kako bi dobili potpore za očuvanje radnih mjesta. Poslodavci i sindikati odbili su Vladin prijedlog pa se razgovori nastavljaju idući tjedan. Za komentar novog modela upitali smo odvjetnika za radno pravo Tihomira Zebeca iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović

Zebec ističe da javnosti još uvijek nedostaje dobar dio konkretnih informacija o Vladinom modelu.

'Kako primjerice dokazati da ste preboljeli Covid ako ste zbog bliskog kontakta s oboljelim poslani u samoizolaciju bez obavljenog testiranja? Što je s radnicima koji se ne mogu (ili ne smiju) cijepiti zbog određene zdravstvene indikacije, hoće li ti radnici trebati poslodavcu otkrivati razlog (uzimajući u obzir važeći pravni okvir koji se odnosi na zaštitu osobnih podataka) ili će imati pravo zatražiti besplatna testiranja od poslodavca? U tom slučaju, hoće li imati pravo testirati se tijekom radnog vremena? Kad se radi o zdravlju, teško je nešto u potpunosti urediti i izbjeći pravnu nesigurnost ako se ne vodi računa o velikom broju različitih potencijalnih situacija koje bi se mogle pojaviti uslijed podnormiranosti ovako važnog pitanja', rekao je Zebec za tportal.

Dodaje da se u nekim medijima navodi da bi se digitalna potvrda mogla tražiti u svim ustanovama, trgovinama, državnim i privatnim institucijama i da takvu odluku ima pravo donijeti Stožer na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

  • +12
Redovi za cijepljenje protiv Covida na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

'Ako ne bude dostupnih besplatnih brzih testova, praktički se time uvodi obavezno cijepljenje bez mijenjanja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, jer će rijetko tko imati mogućnost priuštiti si testiranje svaka tri dana. Osim toga, mogli smo pročitati da bi trebalo uvesti obvezno cijepljenje ili pričekati da to učini, primjerice, SR Njemačka. Ovdje se, kao i u mnogim drugim slučajevima, otvara pitanje zašto bi, primjerice, zakonodavstvo SR Njemačke ili pak druge članice Europske unije utjecalo na naše, a osim toga, u kontekstu covid potvrda za poslodavce o kojima govorimo, ni u, primjerice, SR Njemačkoj poslodavac trenutno nema osnove zatražiti od radnika da se cijepi ni tražiti informaciju o tome je li cijepljen ili nije bez prethodnog uređenja tih pitanja odgovarajućim zakonskim okvirima, primjerice uvođenjem obveznog cijepljenja protiv određenih bolesti i/ili uzročnika bolesti', zaključio je Zebec.