UDRUGA FRANAK

'Pismo bankara Vladi RH je lajanje na mjesec!'

04.11.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Uoči saborske rasprave na kojoj će se u drugom čitanju naći prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju u apelima za povlačenjem predloženih zakonskih rješenja koja idu na ruku dužnicima s kreditima u francima domaćim bankarima pridružili su se europski kolege

Slično kao i Hrvatska udruga banaka, Europska bankarska federacija u pismu premijeru Milanoviću upozorava na štetne ekonomske posljedice predloženih zakonskih izmjena kojima se ograničavaju kamatne stope na stambene kredite.

U Udruzi Franak ističu da se radi o interesnoj lobističkoj organizaciji banaka koja nije upoznata s pravim stanjem stvari u Hrvatskoj.

'HUB se učlanio prije dva tjedna u Europsku bankarsku federaciju kako bi dobio podršku protiv izglasavanja Zakona o potrošačkom kreditiranju. Međutim to je lajanje na mjesec, jer Hrvatski sabor jednoglasno će donijeti predloženi zakon', uvjeren je Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak.

Aleksić tvrdi da europska udruga nije upoznata s činjenicom da hrvatske banke krše zakone. 'Oni ne znaju da hrvatske banke već deset godina krše zakone koji propisuju ravnopravnost ugovornih strana', zaključuje Aleksić.

Saborska rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju održat će se ovoga tjedna, a konačna odluka očekuje se u petak.