projekti od 46 milijuna eura

Pipunić otvorio privatnu bolnicu i hotel u Čepinu, pogledajte kako izgledaju

18.10.2023 u 21:35

Bionic
Reading

Osječka Žito grupa završila je projekte izgradnje specijalne bolnice i hotela u Čepinu vrijedne 46 milijuna eura, čiji je cilj bolje pozicioniranje Slavonije na turističkoj i medicinskoj karti Hrvatske i Europe, a obišli su ih u srijedu ministrica turizma i ministar zdravstva

Specijalna bolnica u Čepinu kod Osijeka budući je internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti. Hotel, uz ostalo, ima smještajni kapacitet od 61 jedinice te wellness prostor veličine 1500 četvornih metara.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je kako su ove investicije velika dodana vrijednost za Slavoniju, a poklapaju se sa strateškim ciljevima Vlade RH u razvoju cjelogodišnjeg turizma te ravnomjerno regionalno razvijenog i kontinentalnog turizma.

Smatra kako se ti ciljevi mogu postići upravo ulaganjima u smještajne kapacitete, zdravstveni turizam, specijalne bolnice i toplice.

Ministrica Brnjac ističe kako je Vlada to prepoznala te po prvi puta osigurala bespovratna sredstva za zdravstveni turizam od preko 60 miilijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te dodatnih 40 milijuna eura iz operativnih programa. No, dodaje, to je samo početak.

Ovo su projekti koji stvaraju radna mjesta kroz cijelu godinu, zapošljavaju naše liječnike i medicinske sestre te stvaraju radna mjesta za malo i srednje poduzetništvo u okolici, poručila je ministrica Brnjac.

Javni i privatni zdravstveni sustav moraju biti komplementarni

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se, kao i u drugim zemljama, razvijamo u dva smjera, a to su javni i privatni zdravstveni sustav, koji moraju biti komplementarni, i moraju polučiti što kvalitetniju uslugu za pacijente.

Ova Vlada je jasno usmjerena na jačanje javnozdravstvenog sustava nakon pandemije, ali ne vidimo problema u tome da se razvijaju ovakve vrhunske privatne investicije. Privatno zdravstvo ne smije biti nadomjestak za disfunkcionalnosti javnog zdravstva, i ovo doista neće biti tako, istaknuo je ministar Beroš.

  • +16
Specijalna bolnica u Čepinu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Naglasio je važnost profesionalne edukacije, koju će ova privatna zdravstvena ustanova u budućnosti nuditi i provoditi, rekavši kako je i šest inozemnih profesora pristalo dolaziti u ovu ustanovu te nuditi svoje edukacijske usluge.

Privatni investitori u zdravstvu su na tržištu, i moraju kvalitetom privući svoje klijente, a mi u javnozdravstvenom sustavu moramo slijediti taj smjer i također razvijati vrhunsku medicinu te osigurati pacijentima što kvalitetniju zdravstvenu uslugu, poručio je ministar Beroš.

Predsjednik Uprave "Žito grupe" Marko Pipunić rekao je kako je obveza poduzetnika u društvu je stvarati novu dodanu vrijednost te su se u tvrtki odlučili napraviti nešto što će ostati budućim generacijama poslije nas,

Odlučili smo dovesti u Slavoniju vrhunske zdravstvene stručnjake i napraviti transfer njihovog znanja u ovu regiju. Novi hotel je još jedna dodana vrijednost, jer Slavonija ima potencijal za razvoj kontinentalnog turizma, što želimo pokazati i preko ovakvih projekata, kazao je Pipunić.