kralj žita i pršuta

Slavonski gazda Pipunić održao motivacijski govor studentima: Prvi milijun maraka zaradio sam s 29 godina, najbolje je slijediti osjećaj u trbuhu

29.01.2020 u 21:08

Bionic
Reading

Svoje 30-godišnje iskustvo u poduzetništvu Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita sažeo je u predavanje 'Iz moje perspektive'. Stao je pred studente osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, a predavaonicu su do posljednjeg mjesta ispunili i građani. Umjesto predavanja, kako je sam rekao, održao je motivacijski govor, a u njemu otkrio kakav je bio učenik i student, koji dio u poduzetništvu mu je najteži, ali i čija je u Žitu 'zadnja riječ'

'Bio sam osrednji srednjoškolac, ne baš dobar student, a u poslu sam uspio', priznao je okupljenima, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj predavaonici osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe.

I sam je nekada sjedio upravo u studentskim klupama toga fakulteta zbog čega ima titulu diplomiranog inženjera agronomije.

'Htio sam da ovo bude motivacijsko izlaganje', objasnio je studentima, profesorima, ali i zainteresiranim Osječanima koji su došli čuti njegovo predavanje 'Iz moje perspektive'.

Sebe smatra poduzetnikom, a u poduzetništvu je već 30 godina. Prvi milijun sada bivših njemačkih maraka, rekao je, zaradio je s 29 godina.

'Novac je vrag. Akumulaciju ne trebaš trošiti na hedonizam, nego na loše godine', poručio je.

Stresnih trenutaka, govori, nema, ali će ga pogoditi ako mu dođe ozlijeđeni radnik. Ne žali ni za kojom propuštenom prilikom iako je, govori, bio uvjeren kako bi spajanje Belja i Žita 'bilo čudo'.

  • +4
Marko Pipunić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Nikada ne treba žaliti za propuštenim prilikama jer druga dođe', kaže. Iako glava, nastavlja, često zna prevariti, osjećaj u trbuhu je najbolje slijediti.

Na pitanje rektora osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlade Guberca 'Zna li se čija je zadnja u firmi?', Pipunić kratko odgovara: 'Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali odluka je moja. Moja je uvijek zadnja'.

Preuzimanje odgovornosti smatra najtežim dijelom poduzetništva. Uživa u stvaranju nove vrijednosti kroz posao.

'O umjetnosti nemam pojma, ali provedi me kroz neki dio svijeta. Uvijek ću tamo vidjeti nešto, ukrasti ideju i iskoristiti ju, prenijeti ovdje, u Slavoniju', govori Pipunić napominjući kako mu je prva ideja bila izgraditi pršutanu u Zadru. Tamo je već dobio i zemljište, a kada su mu stigli projektanti i Talijani, pitao ih je može li se pršut napraviti bilo gdje.

'U trenutku sam rekao, sve zatvaraj, gradit ćemo to u Slavoniji. Treba biti hrabar, odustati od ideje jer ako uporno ideš krivim putem nećeš uopće doći do cilja ili ćeš stići iscrpljen. Zato se ne treba bojati promijeniti cilj', kaže ovaj osječki poduzetnik koji se uvijek volio družiti s odlikašima u razredu i na fakultetu, direktorima.

'Uvijek su oko mene bili bolji i super sam se osjećao u njihovom društvu. Druženje s boljima od vas samih stvara dodatnu vrijednost. Nemojte se bojati kroz život družiti sa sposobnijima, pametnijima, ljepšima...', savjetovao je.

S poslom je prošao kroz četiri države, bivšu Jugoslaviju, BiH, Hrvatsku, a sada je na tržištu Europe.

'Grupirajte se, jer su u Europi lobiji, a to je dio koji nismo uspjeli izgraditi kroz postojanje države', smatra.