tržište rada

Piletić: Cilj je podići plaću na 1600 eura i otvoriti 125.000 novih radnih mjesta

20.06.2024 u 08:52

Bionic
Reading

Može li Hrvatska do kraja trećega mandata nove Vlade dosegnuti 80 posto standarda Europske unije?Gospodarske pokazatelje i stanje na tržištu rada emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' analizirali su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, glavna direktorica HUP-a Irena Weber te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

Rekordan broj zaposlenih ministar Piletić ocjenjuje kao povijesne brojke.

'Nikad nije bila manja nezaposlenost', istaknuo je Piletić u emisiji Hrvatskog radija, dodavši da to dovoljno govori o tome da su blizu cilja koji si je Vlada zadala u trećem mandatu - da zaposlenost bude iznad 75 posto, a nezaposlenost smanjiti na razinu ispod pet posto.

Dodao je kako je cilj podići prosječnu plaću na minimalnu razinu od 1600 eura, a minimalnu plaću u bruto iznosu od 1250 eura.

Brojkama pridonose i strani radnici, a glavna direktorica HUP-a Irena Weber kaže kako u Hrvatskoj imamo i negativne trendove, u smislu prirodnog prirasta i iseljavanja, pa je onda i logično da je radna mjesta bilo potrebno popuniti stranom radnom snagom.

'Bez strane radne snage ne bismo mogli postići ove stope rasta, ali ni odraditi sezonu, a taj će broj, vrlo izgledno, još i rasti', kazala je.

Prosječna neto plaća za travanj je gotovo 18 posto veća u odnosu na lanjski travanj. Krešimir Sever ističe da u najvećem dijelu slučajeva te plaće nisu dovoljne za život građana.

'Zadnji podaci govore da je medijalna plaća u netu 1100 eura. Sasvim sigurno je točno da imamo rekordnu zaposlenost, a 870.000 plaća se kreće u rasponu od minimalne do medijalne plaće. Ta brojka se kreće od 670 eura u netu do 1100 eura', pojašnjava.

Zabrinjavajuća je činjenica, kaže Sever, da su izrazito snažno rasle cijena hrane.

'Dobro da plaće rastu, ali one moraju rasti i dalje, a od Vlade očekujemo da i dalje zadrže nadzor nad cijenama energenata', poručio je.

Weber kaže kako je rast plaća neminovan, i da će se on nastaviti.

'Mi bismo bili najsretniji da su plaće dvostruko ili trostruko veće, i nadamo se da će do toga doći, no plaća ne može narasti preko noći', kazala je.

Rekla je kako se treba fokusirati na zadržavanje visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj. Ministar pak ističe da je plan otvoriti 125.000 novih radnih mjesta, i to u svim sektorima.

'Treba omogućiti studentima da im studentski rad bude priznat kasnije kada dođe vrijeme za mirovinu, omogućiti kroz mjeru socijalnog mentora da dugotrajno nezaposleni budu aktivirani kroz mjeru posao plus, kroz dodatno obrazovanje i kroz mogućnost zapošljavanja. Isto tako želimo nastaviti na poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom', kazao je Piletić.