ARANŽMAN S TRI BANKE

Petrokemija potpisala ugovore o 350 milijuna kuna kredita

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 23.05.2017 16:24
  • Objavljeno 23.05.2017 u 16:24
Petrokemija

Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

Kutinska Petrokemija izvijestila je u utorak kako je potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke

Petrokemija je, nastavno na odluku Vlade RH o osiguranju povrata kredita od 27. travnja 2017. godine, potpisala ugovore o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om te ugovor o kratkoročnom financiranju s Erste &  Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna. Kredit će biti iskorišten za osiguranje stabilnosti poslovanja Petrokemije i održavanje poslovnih procesa, navodi se u priopćenju kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

 Potpisivanje ugovora o kreditima uslijedilo je nakon što je Vlada krajem travnja donijela odluku o osiguranju povrata kredita odnosno odlučila da će za kredit Petrokemiji u iznosu od 350 milijuna kuna jamčiti dionicama države u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi. 

 Vlada je, naime, odlučila za tu svrhu izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u (2.029.879 dionica), Podravci (626.833), Croatia Airlinesu (651.140) i Đuro Đaković grupi (3.079.233), odnosno odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na tim dionicama.

 "To je nastavak našeg djelovanja i odluke da pomognemo Petrokemiji u ovoj situaciji s neizvršenim obvezama prema nekim dobavljačima, prvenstveno plina. Ovo je samo prvi korak prema drugom, ključnom koraku - dokapitalizaciji Petrokemije, čime bi se stvorile pretpostavke za stvaranje uvjeta dugoročnog, i to nadam se održivog razvoja tog važnog društva", rekao je tom prilikom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je na sjednici Vlade krajem travnja da je Petrokemija važna tvrtka, koja zapošljava 1.595 radnika, a ovime joj se osigurava stabilnost poslovanja i redovitih poslovnih procesa te stvaraju preduvjeti i priprema dokapitalizacija.

 Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada joj je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna. No, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina, koja je uzrokovala i kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!