VUJNOVAC POTVRDIO

Država dužna PPD-u 300 milijuna kuna, Plenković kupio još malo vremena, plin opet pušten

07.04.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu na temu obustave plina kutinskoj Petrokemiji. Jutros je, kaže, održao sastanak s direktorom Prvog plinarskog društva Pavlom Vujnovcem. Dogovoreno je da nastave s opskrbom plina Petrokemiji koja bi se već danas trebala normalizirati

'Vlada RH spremna je kao većinski vlasnik Petrokemije angažirati se na pronalasku sredstava za dodatnu likvidnost petrokemije. Očekuje nas nastavak procesa restrukturiranja', kazao je Plenković.

'Želim poručiti da je opskrba mineralnih gnojiva stabilna i da ni u jednom momentu hrvatski poljoprivrednici neće ostati od prevažnog repromaterijala. Ohrabrujemo ih da i dalje budu partneri Petrokemiji. Proizvodanja će se nastaviti, već su počele radnje za ponovnom uspostavom proizvodnje', kazao je Đuro Popijač, šef Petrokemije.

Koliki je dug države prema Prvom plinarskom društvu? Pavao Vujnovac je kazao da je dug preko 300 milijuna kuna i da su ovom trenutku dali vremena državi da stabiliziraju poslovanje Petrokemije.

'Što se tiče duga ptrokemije, najvažnije je naći svojevrsnu premosnicu za poslovanje i likvidnost poslovanja', dodao je Plenković.

  • +3
Premijer Plenković na konferenciji za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožer za obranu Petrokemije uputio je u petak ujutro pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

Na novinarsko pitanje o krizi u Agrokoru kazao je slijedeće: ''Mi smo se jučer sastali s koordinacijkim odborom šest najvećih banaka vjerovnika Agrokora. Stekao sam dojam da su otišli sa uvjerenjem da Vlada jako dobro anticipira sve korake koje radi. Sve banke, barem ovih šest, su zadovoljne činjenicom da je Vlada donijela ovaj zakon (tzv. lex Agrokor, op.a.). Moja impresija je da su spremni dani novu, svježu likvidnost agrokora koja bi omogućila isplatu plaća, deblokadu i generiranje novoih prihoda. Mislim da smo napravili koreake koje očekuju i dobavljači i banke', kazao je premijer.

Na pitanje je li krizni direktor Agrokora Antonio Alvarez aktiviranjem 'lex Agrokora' suvišan', premijer odgovara: 'Alvarez je u ovom trenutku koliko mi je poznato, angažiran je u svojstvu savjetnika, o budućem angažmanu ćemo razgovarati kasnije'.