POSLOVANJE U PROŠLOJ GODINI

Peruško objavio rezultate Agrokora, ali jedna brojka upada u oči

  • Autor: L. F./Z.K.
  • Zadnja izmjena 27.04.2018 16:30
  • Objavljeno 27.04.2018 u 16:18
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora predstavio je u petak nerevidirani financijske rezultat Agrokora. Koncern je lani zabilježio pad prihoda od 10 posto na 43,4 milijarde kuna, dok je dobit od operativnog poslovanja porasla za osam posto na 1,8 milijardi kuna. Zanimljivo je što je lani otpisano još 9,8 milijardi kuna u krovnoj tvrtki Agrokor d.d., nakon što je 2016. izvanredna uprava na temelju revizije financijskih izvještaja za prethodne godine već otpisala 13,4 milijarde kuna

Peruško je izjavio kako su ostvareni solidni poslovni rezultati s obzirom na okolnosti zbog kojih je kompanija ušla u proces restrukturiranja.

Izvanredni povjerenik komentirao je i odluku Visokog trgovački sud koji je prihvatio žalbe većeg broja Agrokorovih vjerovnika nezadovoljnih kriterijima za sastavljanje Vjerovničkog vijeća prema planu bivšeg povjerenika Ante Ramljaka, koji je predviđao pet skupina vjerovnika.

'Ne vidim to kao veliku prepreku. Uspostava formiranja stalnog vjerovničkog vijeća bila je blokirana od strane vlasnika obveznica. Mislim kako će ovo rješenje odblokirati proces te ćemo uspostaviti vjerovničko vijeće', rekao je Peruško.

Osvrnuo se i na nedavno potpisani sporazum između Agrokora i Grada Zagreba koji su na nož dočekali ostali dobavljači.

Dokument: ""

"Dogovor između Agrokora i Zagreba bio je ispravan i na koji način nije ugrozio sporazum postignut sa dobavljačima. Zagreb je sada došao na iste postotke kao i drugi dobavljači. Po ovom sporazumu Zagreb će dobiti povrat od 61 posto svih starih i graničnih dugova koliko su dobili i svi ostali dobavljači", kazao je Peruško i dodao kako tim sporazumom je omogućeno da Tisku i Konzumu nije ugroženo poslovanje u Zagrebu.

  • +2

Martina Dalić, Fabris Peruško i Irena Weber pred Odborom za gospodarstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je u 2016. izvanredna uprava na temelju revizije financijskih izvještaja za prethodne godine otpisala 13,4 milijarde kuna u krovnoj tvrtki Agrokor d.d., u 2017. otpisano je dodatnih 9,8 milijardi kuna.

Najviše su umanjena vrijednost ulaganja u ovisna i pridružena društva i to za 5,6 milijardi kuna. Slijede umanjenja potraživanja od povezanih društava (-2,2 milijarde kuna), umanjenje eksternih zajmova, potraživanja i ulaganja u vrijednosne papire (-838 milijardi kuna), gubitak od otuđenja udjela u povezanim društvima kao posljedica repo transakcija (-467 milijuna kuna) i preostali neto efekt iz računa dobiti i gubitka (-679 milijuna kuna).

Tako se gubitak koji premašuje kapital i rezerve popeo na 23,3 milijarde kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!