MIROVINSKA REFORMA

Pavić nakon sastanka sa sindikatima: Vlada je spremna na kompromis

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 24.09.2018 12:41
  • Objavljeno 24.09.2018 u 12:20
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U ponedjeljak ujutro počeo je sastanak ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića, s predstavnicima sindikata, a vezan je uz prijedlog mirovinske reforme. Nakon sastanka, ministar je bio zadovoljan dogovorenim

'Vodili smo konstruktivan razgovor, zadovoljan sam. Cilj je osigurati održivost financijskog sustava, kao i da mirovine budu veće. Sindikalna strana iznijela je prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava, no ne bih o detaljima, dogovorili smo se da ćemo se ponovno vidjeti. Želimo svim kategorijama umirovljenika olakšati i poboljšati sustav. Sindikati su iznijeli prijedlog vezan uz koncept umirovljenja sa 67 godina i prijevremenog umirovljenja', rekao je Pavić, javlja N1.

'Vlada je spremna izaći s kompromisnim prijedlogom, određeni vid kompromisa spremni smo učiniti. Cilj Vlade nije da ide u tu reformu na način da budemo oštri, već da nađemo način da naši mirovljenici imaju veće mirovine', rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, izmijenjen je prvobitni prijedlog o priznavanju dodatka od 27 posto budućim umirovljenicima. U tom smislu prihvaćen je prijedlog poslodavaca i mirovinskih fondova da se dodatak prizna proporcionalno postotcima uplata obveznih mirovinskih doprinosa.

Dakle, budući umirovljenici dobit će dodatak u punom iznosu na doprinose uplaćene do 2002. godine, a od tada u iznosu od 75 posto bez obveze povratka u prvi mirovinski stup prilikom umirovljenja.

  • +9
  • +6

Marko Pavić o reformi mirovinskog sustava

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Predstavnici sindikata su potvrdili da je ministar Pavić spreman razgovarati o promjeni modela, ali još nisu sigurni u dobre namjere vladajućih.

Prema riječima predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, sindikati su iznijeli svoje prijedloge u vez produljenja radnog vijeka i penalizacije prijevremenog umirovljenja, a ministar Pavić rekao je da će Vlada razmotriti njihove prijedloge.

'Ovoga puta vrata nisu zatvorena, rekli su da su spremni razgovarati', rekao je Sever.

A da je Vlada zaista spremna na kompromis potvrđuje i to što je što set zakona o mirovinskoj reformi još nije upućen u javnu raspravu iako je to najavljeno još početkom prošloga tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!