kriza sve veća

Panika u Kini, sve više developera nekretnina na rubu propasti

05.10.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana intenzivno se bavimo temom Evergrandea, posrnulog kineskog developera za koji se strahuje da bi mogao potonuti u default. Štoviše, investitori su na oprezu jer bi kolaps Evergrandea mogao povući na dno još stotine povezanih kineskih kompanija

Pomalo u sjeni Evergrandea, u ogromnim problemima našli su se neki manji kineski developeri, što je u utorak podgrijalo tržišnu paniku.

Rejtinške agencije snizile su rejting kineskih developera Fantasia Holdings i Sinic Holdings zbog rizika nastalih uslijed napetih situacija s novčanim tokovima. Fantasia nije podmirila obveznicu koja je dospjela u ponedjeljak, stoji u podnesku burzi u Hong Kongu, piše Financial Times.

Tvrtka je obustavila trgovanje svojim dionicama od 9. rujna do daljnjeg, rečeno je, a one su od početka godine pale skoro 60 posto.

Kolaps Fantasia Holdingsa ipak bi bio malen u usporedbi s onim Evergrandea.

Evergrande je najzaduženiji graditelj nekretnina na svijetu s obvezama od 300 milijardi dolara dok Fantasia ima ukupne obveze od 82,9 milijardi juana (12,8 milijardi dolara), prema financijskim izvještajima za prvu polovicu godine.

Fitch Ratings u ponedjeljak je priopćio da je rejting Fantasije snižen s B na CCC-, rekavši kako bi stanje novčanog toka tvrtke 'moglo biti gore nego što smo ranije očekivali'. Prema njezinoj web stranici, CCC znači 'značajan kreditni rizik', sa 'stvarnom mogućnošću' neispunjenja obveza. Ocjena B znači da postoji rizik značajnog neispunjenja obveza, ali ostaje ograničena mogućnost sigurnosti.

U izvješću objavljenom prije podnošenja zahtjeva tvrtke u ponedjeljak navečer Fitch je istaknuo postojanje privatne obveznice koja nije otkrivena u financijskim izvještajima tvrtke te je rekao da je Fantasiji dospjelo na naplatu 100 milijuna dolara ove obveznice.

Evergrande Izvor: EPA / Autor: WU HONG/EPA

Problemi s dugom koji pogađaju kinesko tržište nekretnina produbili su se u utorak nakon što jedan developer nije platio svoje obveznice dok je najveće zadužena svjetska imovinska grupa Evergrande produžila obustavu trgovine svojim dionicama na drugi dan bez objašnjenja.

Fantasia Holdings, developer srednje veličine koji je prije samo nekoliko tjedana uvjeravao investitore da 'nema problema s likvidnošću', rekao je na burzi da u ponedjeljak 'nije izvršio uplatu' obveznice od 206 milijuna dolara koja je dospjela tog dana, što je pokrenulo formalni propust.

Zadana vrijednost pojačava strahove da će se kriza u Evergrandeu proširiti na više kineskih developera nekretnina, a koji čine velik dio azijskog tržišta obveznica s visokim prinosima. Sektor nekretnina suočava se s pritiskom Pekinga da smanji polugu nakon desetljeća širenja zaduženog novca koji je pomogao potaknuti brz gospodarski rast zemlje.

Evergrande je 23. rujna propustio uplatu kamata na offshore obveznice, što je pokrenulo 30-dnevno razdoblje početka prije formalnog neispunjenja obveza, a još nije dao nikakvu objavu po tom pitanju.

Problemi za tržište i investitore ovdje ne prestaju. Ostali developeri također vode ogorčenu borbu za poboljšanje likvidnosti, signalizirajući daljnje nevolje u sektoru.

Guangzhou R&F još je jedan developer nekretnina na radaru ulagača. Rečeno je da je prošlog mjeseca prikupio čak 2,5 milijardi dolara zaduživanjem od velikih dioničara i prodajom podružnice, navodi Reuters.

Fitch je prošlog mjeseca izmijenio svoje izglede sa stabilnih na negativne za Guangzhou R&F, navodeći kao razlog ograničen pristup financiranju usred tekućih potreba za refinanciranjem.

ICE indeksom, koji prati kineske obveznice s visokim prinosom, trguje se s prinosom od 17,1 posto, značajno iznad 13 posto, koliko je iznosio krajem kolovoza. Ulagači koji prate indeks izgubili su 10 posto u samo mjesec dana.

Dionice Huaronga, najvećeg kineskog upravitelja lošim dugom, obustavljene su prije nekoliko mjeseci nakon što je tvrtka odgodila financijska izvješća prije nego što je u kolovozu konačno otkrila rekordan gubitak. Odgode su izazvale raspravu o tome u kojoj će mjeri kineska vlada pomoći posrnulom sektoru.

Reakcija, ako je bude, trebala bi vrlo brzo uslijediti jer sektor nekretnina čini čak 15 posto kineskog BDP-a i posljedice bi mogle biti nesagledive.