spas na tržištu

Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2021 15:05
  • Objavljeno 17.09.2021 u 15:05
Sjedište Evergande Groupa u Kini

Sjedište Evergande Groupa u Kini

Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times

Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi, poručio je Hu Xijin na WeChatu.

Potencijalni bankrot Evergrandea vjerojatno neće izazvati oluju u financijskom sustavu kao što se dogodilo nakon propasti američkog Lehman Brothersa jer se radi o kompaniji za razvoj nekretnina a ne o banci, drži on.

To je prvi komentar u državnim medijima u kojem se dovodi pod znak pitanja vladina pomoć drugoj najvećoj kompaniji za razvoj nekretnina u Kini, primjećuje Reuters.

Global Times državni je tabloid koji objavljuje People's Daily Komunističke partije i njegovi stavovi ne odražavaju nužno mišljenje vlade.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Država je poručila glavnim zajmodavcima Evergrandea da produlje rokove otplate kamata ili da reprogramiraju kredite i promatrači tržišta sve su skloniji procjeni da su male šanse da će država izravno pomoći posrnulom nekretninskom divu.

Kompanija mora 23. rujna platiti 83,5 milijuna dolara kamata za obveznicu koja dospijeva u ožujku 2022. godine, te 47,5 milijuna dolara kamata 29. rujna za dužničke papire koji dospijevaju na naplatu u ožujku 2024. godine.

Evergrande ima više od 1.300 projekata razvoja nekretnina u više od 280 gradova, a prijetnja njegovog bankrota pritišće kineski juan i umanjuje povjerenje u kinesku imovinu općenito, napominje Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!