postignut dogovor

Evergrande zasad izbjegao najgore, ali globalni financijski kaos još nije isključen

22.09.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Glavna podružnica kineske Evergrande Group objavila je danas da je postigla dogovor s vlasnicima obveznica o podmirenju obveze plaćanja kamata na njezinu obveznicu, što je pridonijelo smirivanju straha od neispunjenja obveza koji bi mogao izazvati globalni financijski kaos

Kineska središnja banka također je ubrizgala 90 milijardi juana (14 milijardi dolara) u bankarski sustav u znak podrške, a kineska su se financijska tržišta ponovno otvorila i stabilizirala nakon dvodnevne pauze tijekom Festivala sredine jeseni, prenosi Reuters.

Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela da će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025., dodajući da je obveznica 'već riješena privatnim pregovorima'.

Očekuje se da će tvrtka do sutra platiti 232 milijuna juana (36 milijuna dolara) kamata na obveznicu.

Međutim Evergrande nije spomenuo isplatu kamata na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 milijuna dolara, koja će također dospjeti sutra, odnosno 47,5 milijuna dolara, koja će dospjeti sljedeći tjedan.

Prezadužena tvrtka Evergrande toliko je isprepletena sa širim kineskim gospodarstvom da su njezina sudbina i strah od prelijevanja krize izazvali veliku nervozu na globalnom tržištu dionica i obveznica.