REZULTATI ZA 2011

Pala dobit Mercatora za 22 posto

20.01.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Slovenska skupina Mercator ostvarila je, po prvim procjenama, u 2011. godini 2,93 milijarde eura čistog prihoda od prodaje, što je 5,4 posto više nego u godini prije, objavila je danas uprava tog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca na internet stranicama Ljubljanske burze.

Čista dobit u 2011. smanjena je za 21,6 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 23,8 milijuna eura, što je rezultat zaoštrenih uvjeta poslovanja do kojih je došlo u drugoj polovici godine te tečajnih razlika u državama jugoistočne Europe u kojima je skupina prisutna.

Grupa Marcator za ovu godinu predviđa ostvariti više od tri milijarde eura čistog prihoda od prodaje, što bi bio rast za 3,3 posto u odnosu na 2011. Pritom bi 56 posto bili prihodi od prodaje u Sloveniji, a 44 posto na inozemnim tržištima.

Istodobno, u ovoj godini očekuju daljnje smanjenje čiste dobiti za 34 posto, na 15,7 milijuna eura, a planiraju dodatne mjere za povećanje konkurentnosti zbog zaoštrenih uvjeta poslovanja koje očekuju u ovoj godini.

Zbog daljnjeg smanjenja očekivanog dobitka skupina za ovu godinu planira isplatu dividende od 3 eura po dionici, te prodaju nekretnina u vrijednosti 250 milijuna eura. Sav planirani prihod od monetizacije nekretnina Mercator namjerava namijeniti smanjenju zaduženosti skupine, a planira i niz protukriznih mjera, racionalizaciju i korištenje unutarnjih rezervi na području poslovnih procesa, obrtnog kapitala, investicija i upravljanja nekretninama.

Skupina Mercator na kraju prošle godine imala je ukupno 24.267 zaposlenih, od čega u Sloveniji više od 12 tisuća.