KRIZNI PLAN

Paket pomoći za oporavak gospodarstva EU-a mogao bi dosegnuti 1.600 milijardi eura

22.04.2020 u 08:44

Bionic
Reading

Vrijednost planiranog paketa pomoći za oporavak gospodarstva Europske unije od koronakrize možda će morati iznositi oko 1.600 milijardi eura, izjavio je u utorak povjerenik EU-a za industrijsku politiku Thierry Breton

Povjerenik Europske komisije u čijoj su nadležnosti i unutarnje tržište i usluge izjavio je za francusku televizijsku postaju BFM TV da s kolegom nadležnim za gospodarstvo Paolom Gentilonijem radi na planovima o paketu pomoći u približno tom iznosu.

Iznos odgovara približno desetini bruto domaćeg proizvoda (BDP) Europske unije, rekao je Breton.

Smatra i da je potreban svojevrsni “Marshallov plan" za europski sektor turizma, aludirajući na američki plan pomoći Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Španjolska predlaže transfere

Zemlje članice podijeljene su oko tehničkih aspekata financiranja plana pomoći gospodarstvu i očekuje se da će čelnici vlada odgoditi konačnu odluku na samitu koji će se u četvrtak održati putem videoveze, kazali su Reutersu diplomati i dužnosnici.

MIšljenja su podijeljena i oko potrebnog iznosa.

Španjolska vlada sprema se predložiti da se usvoji paket vrijedan 1.500 milijardi eura, što je više-manje i Bretonovo stajalište. Za razliku od njih, čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) procjenjuje potreban iznos na 500 milijardi eura.

Prema dokumentu u koji je Reuters dobio uvid, Madrid se sprema predložiti osnivanje novog fonda za pomoć gospodarstvu. Novac bi se pribavio trajnim dugom putem EU proračuna a zemlje bi ga vodile kao transfere a ne kao dug.

Trajni dug nema roka dospijeća, a kreditori dobivaju samo kamate, dok im se glavnica ne vraća, objašnjava Reuters.