PODJELA FOTELJA JOŠ TRAJE

Ovo su novi šefovi vodećih javnih poduzeća, jeste li čuli za njih?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 09.10.2017 07:31
  • Objavljeno 09.10.2017 u 06:54
Željko Ukić (HŽ Putnički prijevoz), Ivan Kršić (HŽ Infrastruktura), Mario Musa (Hrvatska lutrija), Tomislav Rosandić (HAC) i Ivan Čulo (Hrvatska pošta) i David Sopta (Jadrolinija)

Željko Ukić (HŽ Putnički prijevoz), Ivan Kršić (HŽ Infrastruktura), Mario Musa (Hrvatska lutrija), Tomislav Rosandić (HAC) i Ivan Čulo (Hrvatska pošta) i David Sopta (Jadrolinija)

Izvor: tportal.hr / Autor: Cropix, Pixsell

Vladajuće stranke HDZ i HNS polako popunjavaju fotelje u državnim tvrtkama. Pretprošli tjedan Banski dvori imenovali su nove šefove za desetak javnih poduzeća, ali još se uvijek čeka odabir čelnika velikih tvrtki, poput HEP grupe i Hrvatskih šuma

Usredotočili smo se na desetak, prema visini prihoda, najvećih državnih tvrtki kako bismo vidjeli gdje su (još) ostali stari kadrovi, a u kojima su zapuhali novi vjetrovi.

HEP grupu još uvijek vodi Perica Jukić, kojeg je prije tri godine instalirao već pomalo zaboravljeni bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Javni natječaj za odabir novog predsjednika i pet članova Uprave Ministarstvo državne imovine raspisalo je 13. srpnja. Pristigle su čak 73 prijave, a prema pisanju medija, u uži izbor ušlo je deset imena.

Najizgledniji kandidat za novog šefa Uprave HEP-a je Nikola Rukavina, trenutačno pomoćnik direktora HEP Proizvodnje. Rukavina je član HDZ-a, a ujedno dopredsjednik Košarkaškog saveza. Ljubav prema ubacivanju lopte u koš Rukavina dijeli s premijerom Andrejom Plenkovićem, pa ih se često može zajedno vidjeti na utakmicama. Preostalih pet fotelja u Upravi HEP-a podijelit će se tako da u njih tri sjednu HDZ-ovi izabranici, dok će se dvije popuniti po izboru HNS-a.

Podsjetimo kako je HEP daleko najveća državna tvrtka te s ogromnim investicijskim potencijalom. Prošle godine čitava grupa imala je 14,4 milijarde kuna prihoda i više od dvije milijarde kuna zarade.

Nikola Rukavina, Andrej Plenković i Stojko Vranković

Nikola Rukavina, Andrej Plenković i Stojko Vranković

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novog predsjednika Uprave čekaju i Hrvatske šume. Prije tri mjeseca raspisan je javni natječaj, a trenutno je na čelu tvrtke HDZ-ovac Krunoslav Jakupčić. Njega je skupština društva imenovala za predsjednika Uprave 20. veljače na šest mjeseci, što znači da mu je mandat istekao još u kolovozu. Tvrtka je prošlu godinu završila s 2,07 milijardi kuna prihoda i 174,8 milijuna kuna dobiti.

Hrvatska pošta (HP) još u siječnju dobila je novog šefa, Ivana Čulu, člana HDZ-a. Prvotno mu je mandat trajao šest mjeseci, da bi mu u srpnju bio produžen na još četiri godine. Čulo radi u HP-u punih 20 godina, a karijeru je započeo u poštanskom uredu Vrbovec. Hrvatska pošta je lani poslovala s 1,7 milijardi kuna prihoda, s tim da joj je dobit pala za 34 posto, na 107,9 milijuna kuna dobiti.

  • +1

Fotelje se dijele između HDZ-a i HNS-a: Andrej Plenković i Predrag Štromar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pretprošli tjedan Vlada je imenovala Tomislava Rosandića za predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta (HAC). Iako nije član nijedne političke stranke, Rosandić u kuloarima figurira kao HDZ-ov čovjek.

U HAC je došao iz HEP-a, u kojem je bio član Uprave zadužen za financije. Prije toga je radio u Nexe Grupi i Eurocabelu. U veljači ove godine Rosandić je u izboru konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte proglašen najboljim financijskim direktorom za 2016. U HAC-u će mu trebati sva njegova stručnost jer tvrtku opterećenu dugovima čeka daljnje restrukturiranje.

  • +12
  • +9

Rosandiću će trebati sva stručnost u raščišćavanju gužve u HAC-u

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Vladajuća koalicija još nije odabrala novog direktora nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlinesa (CA). Na natječaj raspisan u travnju javilo se osam osoba, od kojih šest ima valjane kandidature. Među njima je i Krešimir Kučko, dosadašnji direktor tvrtke koji je prošlu srijedu podnio ostavku.

Pod njegovim vodstvom od 2012. CA je uspjela stabilizirati poslovanje i ostvarivati dobit. Lani je imala 1,6 milijardi kuna prihoda, 3,6 posto više nego lani, i 8,04 milijuna kuna dobiti (-41,8 posto). Prema pisanju medija, na natječaj su se među ostalim javili bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji Tonko Rilović i direktor kontrolinga u CA Jasmin Bajić.

Iako se Krešimir Kučko javio na natječaj za novog šefa nacionalnog avioprijevoznika, u srijedu je podnio ostavku na tu funkciju

Iako se Krešimir Kučko javio na natječaj za novog šefa nacionalnog avioprijevoznika, u srijedu je podnio ostavku na tu funkciju

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Hrvatsku poštansku banku (HPB) vodi Tomislav Vuić od 2014., kad ga je na tu poziciju postavila SDP-ova vlada. Vuić je dotad radio u Erste banci. Mandat mu traje još dvije godine, a HDZ-ova vlada još nije raspisala novi natječaj, iako je bilo najava toga u medijima. HPB-u 2012. padaju prihodi, a lani su iznosili 1,2 milijarde kuna, što je pratila rekordna dobit od 188,2 milijuna kuna.

Na čelu HŽ Infrastrukture Vlada je pretprošli tjedan potvrdila Ivana Kršića. On se u medijima spominje kao odabranik HDZ-a iako nije član te stranke. Predsjednik je Uprave od lipnja prošle godine, a u HŽ je došao s pozicije direktora tvrtke Hidroelektra niskogradnja. Uz njega, Banski dvori u Upravu HŽ Infrastrukture imenovali su Nikolu Ljubana, predsjednika zagrebačke organizacije Narodne stranke - reformista Radimira Čačića. Navodno je njegov zadatak da nadgleda provedbu projekta gradnje brze pruge od Čakovca do Zagreba, što je jako važno varaždinskom županu Čačiću.

Radimir Čačić je u Upravu HŽ Infrastrukture ugurao svog čovjeka

Radimir Čačić je u Upravu HŽ Infrastrukture ugurao svog čovjeka

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Potvrdu šefovske pozicije dobio je i Željko Ukić te će narednih nekoliko godina voditi HŽ Putnički prijevoz. U fotelju je sjeo u svibnju, tad samo na šest mjeseci, ali je Vlada procijenila kako je on najbolje dugoročno rješenje. U toj prijevozničkoj tvrtki Ukić je prije bio zadužen za sigurnost i zaštitu. U Upravi će mu pomagati zagrebački HDZ-ovac Mladen Lugarić.

HŽ Cargo, kao još jedna važna tvrtka iz sustava željeznica, zasad je bez nove Uprave. Ministarstvo državne imovine raspisalo je natječaj prije dva mjeseca.

David Sopta, novi direktor Jadrolinije

David Sopta, novi direktor Jadrolinije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivica Tomić/Novi list

Vladi je od raspisivanja natječaja do odabira novog predsjednika Uprave državne brodarske kompanije Jadrolinija trebalo više od tri mjeseca. Na kraju je odabir pao na HDZ-ovca Davida Soptu, koji je većinu svoje dosadašnje poslovne karijere proveo u osiguravateljskom biznisu.

U Jadroliniju je došao iz marketinške agencije Real. Od 2004. do 2006. Sopta je obnašao dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova, prvo u mandatu Miomira Žužula, a zatim i tijekom dijela mandata Kolinde Grabar Kitarović, koja je postala ministricom vanjskih poslova 2005. godine.  

Tvrtku Jadranski naftovod (JANAF) već više od pet godina vodi HNS-ovac Dragan Kovačević. U njegovu mandatu zabilježeni su rekordni prometi i dobit. Prošla godina okončana je s 752,7 milijuna kuna prihoda i 290,5 milijuna kuna zarade. Iako je bilo najava da će Vlada tražiti novog prvog čovjeka Janafa, zasad nije raspisan javni natječaj.

HNS-ovac Dragan Kovačević vodi Janaf pet godina

HNS-ovac Dragan Kovačević vodi Janaf pet godina

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Od siječnja ove godine na čelu tvrtke Plinacro je Ivica Arar, kojeg je gurao HDZ. Arar je na čelno mjesto došao s pozicije direktora sektora prodaje transportnih kapaciteta. 

Hrvatska lutrija (HL) dobila je novog šefa također početkom 2017. godine. Riječ je o Mariju Musi, koji je od 2012. do 2016. bio zaposlenik Lutrije, vodio je Sektor prodaje, da bi sredinom prošle godine dobio otkaz. Kako je smatrao da je otkaz neopravdan, tužio je HL. Kad ga je Vlada preporučila za predsjednika Uprave, povukao je tužbu. U medijima ga se doživljava kao kadar HDZ-a iako nije član vladajuće stranke.

Vlada je pretprošli tjedan skupštinama još pet tvrtki predložila imenovanje novih šefova. HDZ-ovac Josip Škorić ostat će u fotelji predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, a njegov stranački kolega Josip Klišmanić vodit će Zračnu luku Zadar.

Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta

Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Lukša Novak bit će direktor Zračne luke Split, Davor Forgić Zračne luke Osijek i Ranko Ilić Zračne luke Zagreb. Za njih trojicu nije poznato jesu li članovi neke stranke.

Nadzornom odboru (NO) Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS) iz Banskih dvora stigla je depeša da na čelno mjesto postavi Sašu Bilića (HDZ), a NO Središnjeg klirinškog depozitarnog društva mora imenovati direktoricom Doru Matošić (također HDZ).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!