KAŽE ČAČIĆ

'Ne daj Bože da hrvatska Vlada i hrvatska država vode Inu'

25.08.2017 u 12:40

Bionic
Reading

'Ne daj Bože da hrvatska Vlada i hrvatska država vode Inu, to ne može biti dobro', zavapio je varaždinski župan Radimir Čačić, komentirajući potragu Vlade za financijskim savjetnikom za otkup dionica Ine od MOL-a

'Devet mjeseci prošlo je od najave otkupa. Sad su odlučili naći savjetnika i to će trajati devet mjeseci, pa će on devet mjeseci odlučivati što treba učiniti, a onda idemo na izbore... Naravno da nam trebaju savjetnici i ta priča da mi sve najbolje znamo uvijek nas skupo košta te zato i gubimo sve sporove. Za ozbiljne stvari u međunarodnim sporovima uzimaju se ozbiljni ljudi, ali to košta. Ovo u kojem se smjeru ide - ide se sporo, ali možda ipak netko nešto suvislo zaključi', kazao je Čačić za N1.

Zamoljen da prokomentira najavljeni model za povrat Ine u hrvatske ruke preko prodaje dionica HEP-a, Čačić kaže:

'To je model na prvu ruku, na prvi pogled. Ne daj Bože da hrvatska Vlada i hrvatska država vode Inu, to ne može biti dobro.'

Prokomentirao je i najavljene izmjene Zakona o kreditiranju. 'To je sigurno ponovno korak u dobrom smjeru i standardna praksa u najvećim svjetskim zemljama - kad dođete do granice vrijednosti nekretnine, onda možete vrijednošću nekretnina diktirati vanjski dug. Postoji takva praksa. Sve ove igre malih slova neće proći. Naročito je jedna banka isključivo funkcionirala po principu varanja. Puno ima neopravdanih zahtjeva građana koji su se doveli u poziciju u kojoj jesu, ali ni banke se ne može izuzeti', kaže.

  • +14
Radimir Čačić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Smatra da Hrvatska narodna banka mora biti oštrija kada su u pitanju pojave poput kredita u 'švicarcima'.

'Imate policajca koji je zadužen da čuva određeni kvart i vidi nekoga da provaljuje u izlog, a on ga stidljivo upozorava, umjesto da ga uhiti. Nema HNB što upozoravati, treba spriječiti. Dakle apsolutna je i neupitna odgovornost HNB-a, ali ne samo njih, nego i države, Ministarstva financija i banaka, a o građanima ne treba ni govoriti. Odgovornost je svih i posljedice trebaju snositi svi', poručuje.

  • +5
Radimir Čačić u formi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec