Tomislav vuić

'Prošla godina je bila najbolja za HPB u povijesti'

15.03.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Prošla je godina za Hrvatsku poštanku banku (HPB) po poslovnim rezultatima bila najbolja od osnutka, s neto dobiti od 180 milijuna kuna, izjavio je predsjednik Uprave te banke Tomislav Vuić na otvaranju nove poslovnice u Rijeci

Vuić je kazao da je HPB lani imao gotovo 20 posto veću operativnu dobit nego prethodne godine i da su dobri rezultati rezultat veće profitabilnosti i rasta tržišnog udjela. Prema podacima iz HPB-a, ta banka je 2015. ostvarila neto dobit od 123 milijuna kuna te operativnu dobit od 324 milijuna kuna.

Tržište je padalo i u kreditima i depozitima, a HPB je rasla, tako da smo i u apsolutnom i u relativnom iznosu rasli bolje od konkurencije, kazao je Vuić i nastavio da je, generalno, tržišni udjel HPB-a u studenom lani bio 4,98 posto te da banka, radi adekvatnosti kapitala, ne može povećati taj udjel na više od pet posto. Tržište je, ovisno o kategoriji aktiva i vrsti kredita, prošle godine palo za 3 ili 4 posto, a mi smo rasli do 8 ili 9 posto, dodao je.

HPB zajedno s Hrvatskom poštom, koja je manjinski suvlasnik te banke, radi na projektu koji bi trebao biti završen ove godine, nastavio je Vuić pojasnivši da je riječ je o projektu 'banke u pošti', u kojemu će korisnicima biti ponuđeno šest osnovnih bankovnih proizvoda. Klijenti će te usluge moći dobiti u posebnim dijelovima pošte, pa ćemo, nakon što se ove godine projekt dovrši, imati najveću mrežu poslovnica u zemlji, naglasio je.

Na upit o privatizaciji HPB-a, koji je u većinskom vlasništvu države, Vuić je rekao da to sada nije tema, odnosno da je sada aktualno povećanje kapitala, jer je svježi kapital potreban kako bi banka mogla nastaviti rast iz zadnje dvije godine. Banka je u jako dobrom stanju, ali je s obzirom na dionički kapital došla do svog limita, rekao je Vuić.

Direktor HPB-ovog Regionalnog centra Rijeka Darko Tončinić istaknuo je da je u dvanaest godina poslovanja u Rijeci, HPB-u povjerenje ukazalo gotovo 33.000 klijenata. Regionalni centar posluje u dvije riječke poslovnice, a bankarsko poslovanje može se obavljati i u osam poštanskih ureda koji imaju posebne financijske kutke. U poslovanju sa stanovništvom i gospodarstvom bilježimo snažan rast zadnje dvije godine –  kod stanovništva je rast kreditnog portfelja 45 posto, a u gospodarstvu 30 posto, kazao je, dodavši da je nova poslovnica osma u čijem su uređenju sudjelovali hrvatski arhitekti, dizajneri i proizvođači.