SVE JE OTVORENO

Odluka o LNG terminalu na Omišlju tek iduće godine

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 15:30
  • Objavljeno 03.05.2017 u 14:23
Plutajući LNG iskristalizirao se kao najbolje riješenje

Plutajući LNG iskristalizirao se kao najbolje riješenje

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Investicijska odluka o plutajućem LNG terminalu u Omišlju bit će donesena u prvom tromjesečju 2018., a prvi plin trebao bi biti na raspolaganju kupcima u početku 2020. godine, rekao je u srijedu na Međunarodnom susretu stručnjaka za plin direktor LNG-a Hrvatska Goran Frančić

Rekao je da slijedi izrada tehničke dokumentacije, idejnog i glavnog projekta te izrada studije utjecaja na okoliš, kako bi se mogle dobiti lokacijska i građevinska dozvola, a upućen je i zahtjev za koncesiju na pomorskom dobru. 

Važnim je ocijenio nastavak "open seasona" za zakup kapaciteta LNG terminala, jer zakupci žele znati krajnju cijenu plina, rekao je ocijeniši da će tržište odlučiti hoće li LNG biti konkurentan.

Frančić je rekao da će LNG Hrvatska ovoga ljeta raspisati natječaje za nabavku broda i izgradnju priveza s infrastrukturom i priključkom na transportni sustav te da će se s tim podacima znati cijena cijele investicije.

Bude li sve po planu, investicijsku odluku donijet ćemo u prvom kvartalu sljedeće godine, a ona će ovisiti o tome kako će tržište reagirati i o prihodima za pokrivanje investicije, rekao je Frančić.

LNG Hrvatska ovoga će ljeta raspisati natječaje za nabavku broda

LNG Hrvatska ovoga će ljeta raspisati natječaje za nabavku broda

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Naglasio je kako je Europska komisija odlučila o sufinanciranju LNG terminala sa 102 milijuna eura. Dodao je da su pravila korištenja strogo određena i da će tim novcem biti kupljen brod. Bude li sve prema planovima, na kraju 2019. ili u početku 2020. imali bismo prvi plin u transportnom sustavu raspoloživ kupcima, rekao je Frančić.

Operativni direktor korporativnog centra u Ini Tvrtko Perković  rekao je da je Ina lani u gotovo svim elementima poslovala pozitivno te da je to rezultat rada iz nekoliko godina. Najavio je da će se kompanija u sljedećem razdoblju fokusirati na istraživanja i obnovu rezervi.

Predsjednik Uprave Plinacroa Ivica Arar nada se da smanjenje plinskih tarifa neće utjecati  na razvoj, na koji bi, pak, mogli jako utjecati EU fondovi, kao i uključivanje Hrvatske u europske transportne projekte. U novom investicijskom ciklusu glavni projekti bit će povezivanje sa susjednim zemljama, rekao je Arar.

Pavao Vujnovac

Pavao Vujnovac

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac smatra da je ova godina ponudila priliku otvaranja tržišta svim sudionicima, ali da je država odlučila produžiti njegovu regulaciju. Trebamo raditi na razvoju tehnologije i svi zajedno stvarati pretpostavke kako bi u sljedećem razdoblju posve liberalizirali to tržište, rekao je.

Međunarodni susret stručnjaka održava se do 5. svibnja, a okupio je oko 600 sudionika iz 20 zemalja. Glavne teme su energetske strategije i plin u budućoj energetici, pametne tehnologije u plinskom i energetskom sustavu, razvoj plinske infrastrukture, plinski distribucijski sustavi i tehnički propisi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!