PORAST POSLOVNIH AKTIVNOSTI

JANAF u prvoj polovici 2017. ostvario dobit od 175 milijuna kuna

29.07.2017 u 12:32

Bionic
Reading

U prvoj polovici 2017. obilježio je Jadranski naftovod d. d. (JANAF) porast poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna, te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna

JANAF d.d., kao društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je u petak Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine. Tako je JANAF prvu polovicu 2017. godine obilježio porastom poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna, priopćile su u subotu Korporativne komunikacije toga dioničkog društva. 

Kako je istaknuto, i dalje se nastavlja trend ostvarivanja prihoda poslovanjem s kupcima na inozemnim tržištima gdje je ostvareno gotovo 70 posto prihoda iz temeljne djelatnosti.

Navedeno je kako je JANAF u navedenom razdoblju intenzivirao poslovne aktivnosti te je krajem prošle i početkom ove godine sklopio nove ugovore s NIS Gazprom Neftom, Vitolom S.A. iz Ženeve, Unipetrolom RPA iz Praga, Croduxom, Glencorom iz Baara u Švicarskoj, Molom, Petracom iz Ženeve te s Inom. Potpisani su i novi ugovori za pružanje dodatne usluge miješanja različitih vrsta nafte tzv. blending, što je nova usluga koju JANAF pruža svojim poslovnim partnerima i koja čini nove prihode JANAF-a.

Pri tome, kako stoji u priopćenju, treba istaknuti da su novougovorenim poslovima, između ostaloga, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat JANAF-ovih intenzivnih investicijskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Tijekom 2017.  nastavljen je investicijski ciklus koji je u posljednjih pet godina premašio milijardu i pol kuna.

U prvoj polovici 2017. godine financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti – koeficijent likvidnosti je 9,1, koeficijent zaduženosti nula, koeficijent ekonomičnosti 1,89, neto profitna marža 38,69 posto, stopa EBITDA 76,05 posto.

'Ekonomsko financijski pokazatelji odraz su pravovremenih investicijskih aktivnosti te otvaranja prema inozemnim tržištima i usmjeravanja prema izvozu', smatra predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.