UVJETNO MIŠLJENJE

Hrvatska lutrija dobila po prstima od revizije, evo što su zgriješili

09.05.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Državna revizija je pročešljala učinkovitost javne nabave u Hrvatskoj lutriji i zaključila da, u slučaju neispunjavanja ugovornih obveza, interesi ovog državnog poduzeća nisu dobro osigurani. Zbog uočenih nepravilnosti u razdoblju dok je tvrtku vodio SDP-ov kadar Danijel Ferić Hrvatska lutrija je zaradila uvjetno mišljenje, uz preporuke za povećanje odgovornosti u upravljanju javnim sredstvima

Iz nalaza revizije vidljivo je da je Hrvatska lutrija od 2014. do 2016. zaključila 206 ugovora o nabavi robe, radova i usluga ukupne vrijednosti 189,4 milijuna kuna (bez PDV-a). Revizija je zahvatila 49 vrijednosno značajnijih ugovora i uglavnom nije imala primjedbi na planiranje i organizaciju javne nabave.  

Ocijenili su i da je kontrola postupaka javne nabave uspostavljena na učinkovit način, ali pronašli su značajne nepravilnosti u dostavi jamstava za uredno ispunjenje ugovora te ugovaranja i naplate ugovornih kazni.

Odgovorni u Hrvatskoj lutriji ugrozili su interese kompanije jer su u čak 14 ugovora (od 49 pregledanih) u vrijednosti od 32,5 milijuna kuna jamstva dostavljena sa zakašnjenjem od 17 dana do deset tjedana.  

Revizija upozorava da nepribavljanje ugovorenih jamstava u ugovorenom roku može kao posljedicu imati nepravodobno i nekvalitetno izvršenje ugovornih obveza.       

Kada je riječ o propustima u slučaju ugovornih kazni, ustanovljeno je da u jednom ugovoru vezanom uz nabavu građevinsko-obrtničkih radova i investicijskog održavanja u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna ugovorna kazna nije naplaćena, premda je izvođač kasnio s radovima od četiri do osam i pol mjeseci.

U drugom slučaju, kod okvirnog sporazuma o nabavi roba i usluga u vrijednosti od 7,8 milijuna kuna, ugovorna kazna nije uopće ugovorena. Riječ je o nabavi samostojećih aparata za igre na sreću u vrijednosti od 7,8 milijuna kuna. Nabava je uključivala isporuku kladomata, razvoj softvera, integraciju sa sustavima društva, održavanje kladomata i obuku zaposlenika.

Isporučitelj je bio dužan izgraditi softver za kladomate i isporučiti ga po etapama, a prva etapa je obuhvaćala ugradnju i integraciju softvera s informacijskim sustavom društva za osnovnu ponudu klađenja (sportsko klađenje, loto klađenje i virtualno klađenje). Međutim s cijelim projektom kasnilo se pet mjeseci, a kako nije bila ugovorena kazna, Hrvatska lutrija nije mogla zaštititi svoje interese.

U razdoblju za koje je provedena revizija javne nabave na čelu Uprave bio je Danijel Ferić, kojeg je na tu dužnost postavila vlada Zorana Milanovića. Početkom ove godine Ferića je na mjestu predsjednika Uprave zamijenio Mario Musa, koji je došao iz HŽ-a, a ranije je bio direktor prodaje u Hrvatskoj lutriji.