standard & Poor's

Ovo su najveće europske banke, samo je jedna nekoć poslovala u Hrvatskoj

28.12.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Analitička agencija Standard & Poor's objavila je listu deset najvećih banaka u Europi. Prema veličini imovine kojom upravlja, najveća je europska banka britanski HSBC s aktivom od 2865 milijardi američkih dolara

Od deset najvećih europskih banaka čak pet ih dolazi iz Francuske, a na listi nema niti jedne talijanske ni austrijske banke koje posluju u Hrvatskoj.

Druga najveća europska banka je francuski BNP Paribas s imovinom od 2850 milijardi dolara, što je tek 15 milijardi dolara aktivne manje od britanskog HSBC-a.

Na trećem je mjestu također francuski Credit Agricole s aktivnom od 2543 milijarde američkih dolara.

Četvrto mjesto drži španjolski Banco Santander s imovinom od 1854 milijarde dolara, a na petom mjestu je još jedna britanska uzdanica - Barclays s bilancom teškom 1824 milijarde dolara.

Jedina njemačka banka na listi je Deutsche Bank s imovinom od 1429 milijardi dolara, a šesto mjesto drži švicarski UBS s imovinom od 1679 milijardi američkih dolara.

U društvu deset najvećih našle su se još tri francunske banke - Groupe BPCE, Societe Generale (koji je nekoć radio u Hrvatskoj dok nije prodan OTP-u) te Credit Mutuel Group.