izvještaj bankara

Ovo su mjesta u kojima nekretnine kupuju ultrabogati. Najbolje su one u našem susjedstvu

29.02.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Istraživanje konzultantskih kompanija Douglas Elliman i Knight Frank pokazalo je da milijarderi širom svijeta konstantno traže bolji način života i neprestano su u potrazi za idućom nekretninom

Četvrtina Amerikanaca s izuzetno visokim neto bogatstvom - 30 milijuna dolara ili više - ove godine planira kupiti novu nekretninu, piše u izvješću konzultanata. Prosječna osoba s izuzetno visokim neto bogatstvom već posjeduje četiri kuće ili stana, a u prosjeku se četvrtina njihova stambenog portfelja nalazi izvan domovine.

Kada je riječ o prioritetima za sljedeću veliku kupnju, ultrabogatima su pri odabiru lokacije najvažniji kvaliteta života, povrat uloga, porezna stabilnost i sigurnost.

Iako je tržište luksuznih nekretnina suočeno s mnogim pritiscima kao i ostatak tržišta - niska ponuda, spora prodaja, rastuće cijene - najskuplji i najtraženiji dio ponude prošao je nešto bolje u odnosu na ostatak tržišta. Lani su u SAD-u prodane 34 nekretnine skuplje od 50 milijuna dolara, što je daleko više u odnosu na razine prije pandemije koronavirusa.

Zbog stabilizacije kamatnih stopa i njihovog mogućeg pada ove godine stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znakovi da bi tržište luksuza moglo dodatno živnuti, što bi moglo dovesti do većeg broja transakcija.

Izvješće predviđa da će najuspješnije američko tržište luksuznih nekretnina ove godine biti Miami, s očekivanim rastom cijena od četiri posto. New York je drugi u SAD-u, s očekivanim rastom cijena od dva posto, a slijedi Los Angeles s rastom od jedan posto.

  • +2
New York Izvor: EPA / Autor: JASON SZENES

Globalno se očekuje da će najbolje tržište za luksuzne nekretnine ove godine biti Auckland u Novom Zelandu, u kojem se očekuje rast cijena od deset posto, slijede Mumbai (5,5 posto rasta cijena), Madrid (pet posto), Sydney (također pet posto) te Stockholm s 4,5 posto rasta cijena luksuznih nekretnina.

Prošle godine najboljih 100 tržišta luksuznih nekretnina u svijetu ostvarilo je čvrst rast od prosječno tri posto. Najuspješnije tržište luksuznih nekretnina bilo je ono u glavnom gradu Filipina, Manili, u kojem su cijene rasle 26 posto uslijed bijega ulagača iz Kine.

Dubai se smjestio na drugo mjesto s rastom cijena od 16 posto, a slijede Bahami s 15 posto i regija Algarve u Portugalu s 12 posto.

  • +3
Brendirani stambeni toranj u Dubaiju Izvor: Profimedia / Autor: Binghatti Properties / Ferrari / Profimedia

Među lošijim tržištima prošle godine bili su New York, s padom cijena od dva posto, i San Francisco, u kojem su cijene stagnirale. Najveći pad među elitnim tržištima u svijetu zabilježen je u Oxfordu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, s padom cijena od osam posto.

U konzultantskom izvješću navodi se da se ultrabogati američki kupci sve više sele u inozemstvo. Oni su i glavni kupci u ultraprime segmentu u Londonu, u kojem svaka nekretnina košta više od deset milijuna dolara.

Amerikancima i ostalim ultrabogatašima najzanimljivije je tržište Monaka, u kojem se za milijun dolara može kupiti 172 kvadrata stambenog prostora. U Aspenu se pak za isti novac dobije 215 kvadrata, a u Hong Kongu 237 kvadrata stana.

New York, prema tim destinacijama, ispada bagatela jer se u tom gradu za milijun dolara može dobiti 367 kvadrata nekretnine.