stiže BRICS Bridge

Moskva s partnerima stvara platformu za digitalna plaćanja, evo o čemu se radi

28.02.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je u srijedu da će rusko ministarstvo financija s Bankom Rusije i partnerima iz BRICS-a pripremiti niz inicijativa za 'poboljšanje međunarodnog monetarnog i financijskog sustava', a koje će se usredotočiti na stvaranje platne platforme BRICS Bridge

Takav zaključak navodi se u prvim izvješćima s prvog sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka BRICS-a u brazilskom Sao Paulu. Postupna integracija novih država članica BRICS-a u rad financijskih tokova i jačanje suradnje na stručnoj razini istaknuti su kao jedan od ključnih zadataka za 2024.

Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati potvrdili su u siječnju da se pridružuju bloku BRICS. Tih pet zemalja dobilo je pozivnicu, kao i Argentina, koja ju je odbila, da se pridruže bloku koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Te zemlje nastoje preustrojiti svjetski poredak smatrajući ga zastarjelim.

'Do kraja godine rusko ministarstvo financija i Banka Rusije s partnerima unutar asocijacije [BRICS] izradit će izvješće za čelnike zemalja BRICS-a o poboljšanju međunarodnog monetarnog i financijskog sustava, a ono će sadržavati niz inicijativa i preporuka. Razvojni rad temeljen na izvješću rezultirat će nizom praktičnih inicijativa, a platforma BRICS Bridge potencijalno može postati jedna od njih. Riječ je o stvaranju višestrane platforme za digitalno plaćanje. To će pomoći u približavanju financijskih tržišta država članica BRICS-a i povećati međusobni trgovinski promet', stoji na internetskoj stranici ministarstva.

'Postupna integracija novih država članica BRICS-a u rad financijskih tokova i jačanje suradnje na stručnoj razini istaknuti su kao jedan od ključnih zadataka za 2024.', priopćilo je ministarstvo.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja članica BRICS-a sastali su se 27. veljače na marginama ministarskog sastanka skupine G20 u Sao Paulu. Bio je to prvi takav sastanak uživo održan u okviru BRICS-a na kojem su sudjelovali predstavnici pet zemalja koje su 1. siječnja 2024. postale punopravne članice BRICS-a, piše TASS.

Ruski ministar financija Anton Siluanov i prvi zamjenik guvernera Banke Rusije Vladimir Čistjuhin predstavili su na tom sastanku glavnu temu ruskog predsjedanja: poboljšanje međunarodnog monetarnog i financijskog sustava. Sudionici sastanka pozdravili su prioritete ruskog predsjedanja i izrazili spremnost za njihov daljnji razvoj, izvijestila je ruska novinska agencija.

Prethodno, Siluanov je poručio da Rusija predlaže neovisan sustav plaćanja temeljen prvenstveno na digitalnim i načelima blockchaina, naglašavajući da bi financijska infrastruktura treba biti dostupna svima i ne smije ovisiti o volji pojedinih zemalja.

'U protivnom se suočavamo s umjetno stvorenim preprekama u trgovini, ulaganjima i tehnologijama čak i u operacijama između trećih zemalja. To dovodi do usporavanja globalnog gospodarskog rasta', rekao je ruski ministar, dodajući da se sadašnji sustav, koji se oslanja na zapadnu financijsku infrastrukturu, sve više koristi kao alat političkog i ekonomskog pritiska.