analiza intercapitala

Ove dvije dionice najbolje su iskoristile početak godine na Zagrebačkoj burzi

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Zagrebačka burza pozitivno je ušla u 2022., a to se nadovezalo na optimističan kraj prošle godine

Glavni indeks Zagrebačke burze, CROBEX, zabilježio je rast od 2,56 posto u siječnju, završivši mjesec na 2.132,61 bod.

Trend pada ukupnog prometa dionicama je preokrenut - u siječnju je promet iznosio 45,42 mil. eura (341,8 mil. kuna), što predstavlja rast od 75,84 posto mjesečno. To znači dnevni prosjek od 2,16 milijuna eura (16,28 milijuna kuna), što je više nego udvostručenje vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu i posljedica iznimno niske likvidnosti na burzi u siječnju 2020.

Od ukupno prometovane vrijednosti (bez blok transakcija) u siječnju, Podravka je ostvarila 6,79 posto ukupnog dioničkog prometa ostvarenog u siječnju na Zagrebačkoj burzi. Valamar je ostvario 4,99 posto ukupnog prometa, slijede Atlantska plovidba i Adris grupa (povl.) s 3,90 posto, odnosno 2,96 posto.

Zapažena je bila i Hrvatska poštanska banka s 2,66 posto ukupnog prometa. Pet najlikvidnijih dionica činilo je 21,31 posto ukupno trgovane vrijednosti.

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Tijekom siječnja nekoliko blue chip tvrtki (pet od deset) doživjelo je mjesečno povećanje cijene.

Prema intenzitetu rasta prednjači Podravka s 8,23 posto mjesečnog rasta, slijede Atlantic grupa s rastom od 7,14 posto, Ericsson Nikola Tesla (3,26 posto), Valamar Riviera (3,03 posto) i Adris grupa (povl.) s 2,17 posto. Končar je ostao na istoj razini dok je najveći zabilježen pad u siječnju imao AD Plastik (-3,63%).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!