udružene obalne straže

Očekuje se bijes Kine: Vijetnam i Filipini pojačavaju suradnju u Južnom kineskom moru

30.01.2024 u 06:17

Bionic
Reading

Vijetnam i Filipini složili su se u utorak pojačati suradnju među svojim obalnim stražama i spriječiti neželjene incidente u Južnom kineskom moru.

Dvije zemlje jugoistočne Azije imaju konkurentska prava nad nekim dijelovima Južnog kineskog mora, kanala za 3 trilijuna dolara godišnje brodske trgovine, a na kojeg Kina polaže pravo gotovo u cijelosti.

Sporazum u Hanoju, čiji detalji nisu otkriveni, mogao bi izazvati bijes Pekinga, koji je rasporedio svoju ogromnu flotu obalne straže diljem Južnog kineskog mora kako bi nadgledao njegove ekspanzivne teritorijalne zahtjeve.

I Hanoi i Manila su u prošlosti imali sukobe s kineskom obalnom stražom, ali su prošle godine zabilježeni česti sukobi između kineskih brodova i Filipina, saveznika SAD-a, što je dodatno zaoštrilo sve lošije odnose.

Vijetnam, jedan od najvećih svjetskih izvoznika riže, također će imati sporazum s Filipinima, najvećim uvoznikom žitarica, koji pokriva trgovinu rižom u sljedećih pet godina, priopćilo je u utorak vijetnamsko ministarstvo trgovine.