I MOL NA SASTANKU

OTP kreće u prodaju Podravkinih dionica

Bionic
Reading

OTP banka još nije aktivirala zalog na Podravkine dionice kako bi pokrenula proceduru njihove prodaje, ali kreće u taj postupak - glavna je poruka sa sastanka koji su predstavnici te banke u utorak održali s predsjednikom Uprave Podravke Miroslavom Vitkovićem i članicom Uprave za financije Lidijom Kljajić i na kojem su, doznaje Poslovni dnevnik, bili i predstavnici mađarskog Mola

To je otprilike i sve što su podravkaši čuli jučer u Budimpešti na sastanku koji je već dio uhodane procedure međusobnog informiranja o slučaju rješavanja kredita kojim je OTP banka Molovim sredstvima financirala Fimu Ami u kupnji 10,6 posto Podravkinih dionica. Vitković je samo dodao kako je 'atmosfera na sastanku bila vrlo pozitivna' te kako je dogovoreno da se novi održi za tri tjedna. Vitković je bio bez komentara i na upit kakav stav prema slučaju ima Mol o čijem se novcu zapravo i radi. Od njega se moglo čuti samo kako su bili kooperativni i konstruktivni.

Očekivalo se da će OTP banka u utorak izvijestiti podravkaše kako je već aktivirala zalog i našla banku/brokera za prodaju njezinih dionica, no to se nije dogodilo premda je rok za zatvaranje OTP-ovog kredita istekao sa zadnjim danom prošle godine. S druge strane, rastezanje te procedure ne čudi s obzirom na stanje u Fimi i povezanom poduzeću Fimi Ami.

Istodobno, i OTP i Podravka imaju interes mirno riješiti problem na obostranu korist i to tako da prodajom dionica obje strane financijski prođu što bolje kako bi razlika u cijeni stjecanja i cijeni prodaje, koju u konačnici Podravka mora namiriti OTP-u, bila što manja.

Zasad nema naznaka ni tko bi mogao dobiti mandat za prodaju dionica, no podravkašima je potvrđeno kako će o tome biti na vrijeme informirani i oni i investicijska javnost. Jednako tako javnost će biti izviještena kada se i zalog konačno aktivira, odnosno dionice prenesu na OTP. Takvim korak po korak aktivnostima obje se strane čuvaju od radnji koje bi ih mogle odvesti u potencijalni sudski spor. Osim toga nijednoj strani nije nevažno ni što će još oko toga ugovora izbiti na vidjelo u sudskom postupku oko afere Spice.