ČITATELJI TPORTALA REKLI SVOJE:

Ostavka Vlade preduvjet izlaska iz krize

23.07.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Većinskim mišljenjem da je najučinkovitija mjera za izlazak iz krize ostavka cjelokupne Vlade, čitatelji tportala pokazali su što misle o 'majstorima' koji su mjesecima uvjeravali građane da je država financijski stabilna, da bi odjednom promijenili ploču i priznali da smo pred bankrotom. Građani bi možda i prihvatili porez solidarnosti, ali više ne vjeruju Vladi koja je iznjedrila tu mjeru

Anketa tportala, naime, pokazuje da većina ispitanika (50,4 posto od zasad 6.700 čitatelja) sumnja u Vladine kompetencije, smatrajući da bi ostavka Vlade bila najbolji preduvjet za izlazak iz krize. Ponajprije, ljudi se pitaju kakva je to vlast koja dnevno mijenja stajališta o ključnim mjerama za spas proračuna.

Uvođenjem poreza solidarnosti koji pogađa najšire slojeve, Vlada je preko noći promijenila svoj pristup rješavanja proračunskog deficita. Umjesto kresanja državne potrošnje, a naročito državne i lokalne administracije, okrenula se punjenju budžeta kroz nove namete na najšire slojeve stanovništva i na gospodarstvo.

Gradilište Pelješkog mosta

Građansko povjerenje i volja da se solidarno preživi kriza sasvim bi sigurno postojali da je Vlada transparentno krizu priznala na vrijeme i da je potom ozbiljno reagirala: rezanjem javnih rashoda, reformom javne uprave, zaustavljanjem investicija poput Pelješkog mosta i nerentabilnih dvorana, nadziranjem poslovanja javnih poduzeća, smanjivanjem broja jedinica lokalne uprave, ukidanjem potpora gubitašima…. Da je sve ovo učinjeno, građani bi danas bili znatno spremniji na solidarnost i respektirali bi vlastitu Vladu.

Nedostatak vizije kontinuitet je djelovanja Vlade s novim kormilarom i starom posadom. Sjetimo se samo brojnih zakona koji su pali u vodu ili su izazvali bijes javnosti zbog apsurdnih odredbi. Nada za oporavak može biti temeljena samo na jasnoj strategiji prevladavanje krize – koju još nismo čuli.

Umjesto akcijskog plana za izbjegavanje bankrota, a potom i za izlaska iz krize, naša premijerka, nakon maratonskih sastanaka sa socijalnim partnerima, izlazi s izjavama da će nam ove mjere omogućiti da 'održimo glavu iznad vode' te da se nada da će 2010. godina biti bolja. Građansko ogorčenje raste, ali i osjećaj nesigurnosti: ad hoc Vladini potezi, mijenjanje odluka u roku nekoliko sati ili dane odaje sliku neodlučnosti i nekompetentnosti.

Odustajanje od ozbiljnijeg hvatanja u koštac s proračunskim troškovima pokazalo je da vlada nema ni političke snage. Svima je jasno opstanak koalicije ovisi o potpori interesnih skupina naslonjenih na proračun, poput seljaka i umirovljenika, koje mogu ucjenjivati Vladu unedogled. Dok je tako, ne može se očekivati da će ova Vlada učiniti nužne rezove u proračunskoj potrošnji.

Premda se u početku činilo da je nova premijerka spremna provoditi odlučniju ekonomsku politiku, najnoviji potezi pokazuju da je redizajnirana Vlada nastavila lutati kao i pod vodstvom Ive Sanadera. Stoga rezultati ankete tportala ne mogu više nikoga začuditi.