PRVO TROMJESEČJE

Oštar pad prihoda i dobiti VIPneta

Bionic
Reading

Drugi po veličini hrvatski telekom operater Vipnet zabilježio je 90,3 milijuna eura prihoda u prvom kvartalu 2011, uz pad od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rezultati u prvom kvartalu nastavak su negativnih trendova u poslovanju, zbog kojih je VIP prisiljen krenuti u restrukturiranje, koje uključuje i otpuštanje oko 150 radnika

Pogled na poslovne rezultate VIPneta pokazuje kako su oni, kao što je to slučaj i na cijelom tržištu, i dalje pod snažnim utjecajem recesije i nameta na mobilne usluge. Unatoč rastu broja korisnika, glavni financijski pokazatelji negativni su. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) pala je 13,6 posto (na 24,9 milijuna eura), a operativni prihod (EBIT) potonuo je 28,2 posto (na 8,6 milijuna eura).

Suočeni s osjetnim padom prihoda, u VIPnetu su pokrenuli program restrukturiranja koji predviđa i smanjivanje broja djelatnika. Kako doznaje Novi list, ovih dana Uprava je zaposlenicima počela slati prve obavijesti o otkazima uz otpremnine. Neslužbeno se spominje stotinu, do čak 150 radnika, dakle oko deset posto ukupno zaposlenih, i to svih profila – od radnika u potrošačkom kontakt-centru, do menadžera.

Većina otpuštenih iz tvrtke će otići s dobrim otpremninama, čije iznose zasad nitko iz VIPneta ne želi otkriti.