do milijun kuna

Osnovali ste tvrtku i fali vam novca? Objavljen je novi natječaj za bespovratne subvencije EU-a koji pokriva čak i plaće zaposlenika

15.04.2022 u 13:51

Bionic
Reading

U sklopu golemog projekta EU-a za oporavak gospodarstva nakon pandemije koronavirusa, u kojem je za Hrvatsku planirano gotovo 50 milijardi kuna poticaja, konačno je obavljen i dugoočekivani natječaj za novoosnovana poduzeća. Svi poduzetnici s mladim firmama moći će aplicirati za izdašne potpore s vrlo zahvalnim popisom prihvatljivih troškova

Natječaj pod nazivom 'Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća' otvoren je čak do prvog lipnja, a sveukupno će mladim poduzetnicima na raspolaganje staviti 141,7 milijuna kuna.

Cilj je ovog natječaja potaknuti brz rast novih malih, ali i srednjih poduzeća koja pripremaju inovacije zasnovane na znanju i visokoj tehnologiji, drugim riječima ciljaju se startupi. Podržavaju se sve aktivnosti koje su još u pretkomercijalnoj fazi, povećanje proizvodnih kapaciteta već gotovih projekata, tj. proizvoda i, što je možda i najvažnije, povećava se kapacitet malih poduzeća za buduće investicije.

Konkretno, financirati se mogu:

  • nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta ili tehnologije
  • ispitivanje, razvoj pilot-linija
  • zaštita intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvode, usluge ili tehnologije)
  • osposobljavanje korisnika za specifične vještine za startup tvrtke (u svrhu izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije).

Iako sve navedene kategorije djeluju pomalo apstraktno, prihvatljivi troškovi otkrivaju da se novac može dobiti za nabavu potrebnih instrumenata i opreme, pa čak i za troškove plaća osoblja te troškove vanjskog savjetovanja, tj. konzultanata i obuke radnika.

  • +6
Nataša Tramišak, ministrica fondova EU-a Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Prihvatljivi prijavitelji na ovaj natječaj poduzeća su mlađa od pet godina i starija od 30 dana. Najniži iznos potpore po prijavitelju iznosi 200.000 kuna, a maksimalno se može dobiti čak okruglih milijun kuna.

Prijave na natječaj podnose se isključivo putem sustava eNPOO i to do 1. lipnja u 11 sati, pa do iskorištenja raspoloživog novca ili najkasnije do 30. lipnja 2023. Prijavitelji će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 20. travnja 2022. godine.

S obzirom na to da se očekuje da će novac iz ovog programa 'planuti', poduzetnicima se savjetuje da se prijave što prije jer i ovaj natječaj ima popriličnu manu - vodi se kao 'otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva', što je ništa drugo nego sinonim za već kontroverzni 'najbrži prst'.