MRŠAVE BROJKE

Osjetno snižene prognoze rasta njemačkog BDP-a

16.05.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0,2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0,7 posto

Trenutačna kretanja u njemačkom gospodarstvu obilježava slaba ukupna potražnja, objavilo je njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka. "Trenutno kućanstva i dalje nisu sklona potrošnji, a industrijski i građevinski sektor bilježe tek mali broj novih narudžbi", rekao je član vijeća Martin Werding.

Očekuje se, međutim, da će njemačko gospodarstvo ove godine dobiti određeni zamah. Privatna potrošnja vjerojatno će početi podupirati gospodarstvo tijekom godine jer će realni dohoci vjerojatno značajno porasti, smatraju stručnjaci.

Njemačka vlada, također, očekuje slabašan rast BDP-a od 0,3 posto u 2024., ukazujući na usporeno globalno gospodarstvo.

I prema najnovijoj prognozi Europske komisije, najveće europsko gospodarstvo ove će godine rasti sporije nego su nedavno predviđali, i to po stopi od tek 0,1 posto. Među glavnim razlozima navode slabu inozemnu potražnju, posustalu privatnu potrošnju i nedovoljna ulaganja. Nedavno je EK Njemačkoj za ovu godinu predviđao rast od 0,3 posto, podsjeća Dpa.

Što se tiče kretanja njemačke inflacije, vijeće ekonomskih stručnjaka prognozira njezino daljnje usporavanje te za ovu godinu predviđaju da će inflacija iznositi 2,4 posto, a potom iduće godine usporiti na 2,1 posto.

Njemačko gospodarstvo iduće će godine vjerojatno porasti za 0,9 posto, predviđaju savjetnici vlade u Berlinu.

Prognoziraju da će svjetska trgovina i globalna industrijska proizvodnja ove godine vjerojatno ojačati, što će pogodovati njemačkom izvozu. Izvozno orijentirana poduzeća suočavaju se pak s oštrom konkurencijom, sve većim troškovima rada i stalnim rastom cijena energije, napominju njemački ekonomski stručnjaci.