INDEKS CIJENA

Osjetno pojeftinili stanovi na Jadranu

28.10.2010 u 16:01

Bionic
Reading

U listopadu je nastavljen pad cijena nekretnina na glavnim tržištima u Hrvatskoj. U odnosu na rujan, prosječna tražena cijena nekretnina pala je za 0,8 posto, objavio je CentarNekretnina u mjesečnom izvješću

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina u odnosu na mjesec rujan pale su za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini manje za 6,1 posto. Na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec niže za 1,7 posto, a na godišnjoj razini za 4,9 posto.

'U listopadu se korekcija traženih cijena nekretnina nastavila kako u Zagrebu, tako i na Jadranu. U Zagrebu u proteklih pola godine bilježimo pad traženih cijena nekretnina na mjesečnoj osnovi, a na Jadranu je silazni trend karakterističan za posljednjih osam mjeseci', ističe Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina.

U osvrtu na aktualno stanje tržišta nekretnina, Devescovi se dotiče problema netransparentnosti tržišta. Napominje da na tržištu postoji nekoliko izvora koji redovito objavljuju analize traženih cijena nekretnina, ali ne postoje relevantni podaci o realiziranim kupoprodajnim cijenama.

'Na tržištu nekretnina vlada neinformiranost. Javnost nema pristup preciznim i aktualnim podacima o broju prodanih nekretnina s obzirom na njihovu vrstu, lokaciju ni ostvarene cijene. Iz tog se razloga na tržištu spekulira o tome kolika je razlika između traženih i ostvarenih cijena, a da nitko osim kupaca i porezne uprave ne zna kolike su ostvarene cijene', ističe Devescovi te poziva nadležne institucije da omoguće praćenje stvarnog volumena transakcija i ostvarenih cijena na tržištu nekretnina.

Prema njegovom mišljenju, navedeno bi bilo moguće realizirati tako da se javnim bilježnicima omogući pristup centralnoj bazi podataka u koju bi upisivali sve potrebne podatke te ih učinili javnim.