zagreb izgubio monopol

Osječani tek dobili krematorij, a pozivi već stižu sa svih strana: 'Jedini imamo digitalnu mrtvačnicu u kojoj se može odabrati glazba ili pustiti video u sjećanje na život pokojnika'

16.02.2021 u 17:40

Bionic
Reading

Osječani su dobili novi komunalni standard – krematorij. U njega je Grad Osijek uložio 3,5 milijuna kuna. Kremacije su započele u utorak, a cijena se kreće od 3435 kuna. Osječani su do sada mogli obaviti kremaciju u Zagrebu, do sada jedinom u Hrvatskoj koji je imao krematorij, a plaćali su je 6300 kuna, u što je uključen trošak prijevoza pokojnika i urne

Osječani su dobili novi komunalni standard – krematorij na Centralnom groblju. U njega je Grad Osijek uložio 3,5 milijuna kuna. Riječ je o drugom krematoriju u Hrvatskoj. Do sada su Osječani kremaciju u Zagrebu plaćali 6300 kuna, a od sada će im taj trošak biti upola manji.

'Troškovi kremacije u Zagrebu iznosili su 6300 kuna jer su uključivali prijevoz urne i pokojnika. Cijena kremacije u Osijeku kreće od 3435 kuna, a obuhvaća uslugu preuzimanja pokojnika, izvršenje potrebnih evidencija i pregleda, kremacijski lijes, urnu, posebne plastične vreće i postupak kremacije', objašnjava za tportal direktor gradske komunalne tvrtke Ukop Hrvoje Ostrički.

Za postupak kremacije obučena su četiri djelatnika Ukopa. Prvo testiranje obavljeno je u ponedjeljak prilikom preuzimanja kremacijskih peći u kojima je spaljen patološki otpad iz KBC-a Osijek, a prva četiri kremiranja obavljena su u utorak. Urna se može položiti u grobnicu ili u kolumbarij dok je potpuno besplatna usluga posipanja pepela u ružičnjak na Centralnom groblju u Osijeku, objašnjava nam Ostrički.

O krematoriju u Osijeku počelo se govoriti prije 15-ak godina. Od gradske odluke do realizacije prošle su njih dvije. Time je Osijek postao drugi grad u Hrvatskoj koji građanima nudi uslugu kremacije. Podsjetimo, prvi krematorij u Hrvatskoj otvoren je u Zagrebu još 1984. godine.

'Cijeli projekt koštao je 3,5 milijuna kuna i financirao ga je Grad Osijek. Europski fondovi takve stvari za sada ne obuhvaćaju. Krematorij smo prilagodili postojećem objektu i prostoru koji imamo na Centralnom groblju jer bi inače cijena bila puno veća, oko 10 milijuna kuna', objašnjava u nastavku direktor osječkog Ukopa.

Osječani su nabavili najmoderniju peć koja trenutno postoji na europskom tržištu. Pored kremacije pokojnika, u njoj će se obavljati kremacija patološkog otpada iz bolnica. Upiti im, napominje, već stižu sa svih strana.

'Svakodnevno ugovaramo kremacije. Računali smo na interes građana iz okruženja oko 150 kilometara od Osijeka. Imamo već upita i iz BiH. Naša je prednost u odnosu na Zagreb to što se neće morati čekati. Kremacija se kod nas obavlja u roku od jednog do najviše tri dana', kaže Ostrički.

Uz krematorij, osječki Ukop uveo je digitalnu mrtvačnicu u kojoj se može pustiti glazba po želji korisnika, a postavljen je i veliki monitor na kojemu se mogu emitirati fotografije, a nude i uslugu montaže videa u sjećanje na život pokojnika.

'Trudimo se biti inovativni. Cijene kremiranja u europskim državama su dva do tri puta skuplje nego ovdje, a trend kremacije u Europi je u porastu', govori za tportal Ostrički, ilustrirajući to i konkretnim podacima kako se postotak kremiranih u Njemačkoj kreće oko 50, u Sloveniji je čak 88 posto, a njihovom glavnom gradu Ljubljani iznosi 93 posto. Švedska pak, napominje, prednjači s 93 posto kremiranih pokojnika.

U Ukopu nam govore da planiraju uvesti još nekoliko novina. Na osječkom Centralnom groblju tako će ponuditi dvije opcije za polaganje urni.

'Imamo travnatu površinu s južne strane groblja u koju će se ispod zemlje moći položiti urna, a iznad postaviti horizontalni kamen, a druga je opcija posaditi drvo japanske trešnje. S time ćemo krenuti već u drugoj polovici ove godine. Kolumbarije ćemo postaviti i na druga osječka groblja, tamo gdje bude bilo prostora za njih', govori direktor Ukopa, dodajući kako će na Centralnom groblju biti dio i za pokop kostiju iz arheoloških istraživanja, uz navođenje razdoblja iz kojega potječu.

'Guramo neku novu priču. Ne bavimo se nekim veselim poslom, ali je sve to potreba ljudi', kaže Ostrički te otkriva da planiraju otvoriti i restoran za ispraćaj. Zamišljeno je to tako da se u restoran odlazi nakon ispraćaja, a poslije se uzme urna. Koncept je to prema kojemu se sve može ugovoriti i odraditi na istom mjestu.

  • +13
Krematorij Ukop Osijek Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX