povoljniji od apn-a

Osječki župan: Nastavlja se projekt subvencioniranja kamata na stambene kredite

07.03.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Osječko-baranjska županija nastavlja subvencionirati kamate na stambene kredite te je s tim u vezi župan Ivan Anušić s predstavnicima 22 jedinice lokalne samouprave u utorak potpisao dodatak sporazuma o nastavku tog projekta

Potpisujući sporazum, župan Anušić podsjetio je kako je županija s tim projektom počela 2019. godine, a korisnici stambenih kredita dosad su kroz taj projekt kupili 382 nekretnine, 181 stan i 201 kuću. Istaknuo je kako je riječ o projektu kojim se obiteljima pomaže u trajnom rješavanju stambenog pitanja te da će županija i jedinice lokalne samouprave subvencionirati po jedan posto kamata, koja će se u konačnici kretati od 0,78 posto.

To je najpovoljnija kamata u Hrvatskoj, a uvjeti u ovom projektu povoljniji su od onih koje ima APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) jer ne ograničavamo ljude po starosnoj dobi, rekao je Anušić. Podsjetio je kako je odlukom Županijske skupštine s kraja prošle godine kreditni potencijal za taj projekt povećan za dodatnih 10 milijuna eura te da se projekt provodi u suradnji sa šest poslovnih banaka.

To je izravan i konkretan projekt koji pomaže u demografiji i možda najvećem problemu danas u Hrvatskoj, a to je trajno stambeno zbrinjavanje obitelji. Nadamo se da će ova mjera biti prepoznata i šire u Hrvatskoj i da će se ovakav tip subvencije možda primijeniti na području cijele Hrvatske, poručio je Anušić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović rekla je kako, za razliku od APN-a, koji je u svom projektu limitirao korisnike na starosnu dob od 45 godina, tu nije bitna dob korisnika, nego da kupuje nekretninu na području te županije i da je zaposlen na tom području.

Najavila je kako će javni poziv biti objavljen u petak, 10. ožujka, a trajat će dok se ne iskoristi kreditni potencijal. Iako je projekt primarno namijenjen za kupnju prve nekretnine, Katavić-Milardović je istaknula kako je moguće da korisnik najprije proda manju nekretninu pa preko tog projekta kupi veću, ali, dodala je, od 382 dosadašnja korisnika za njih 366 to je bila prva nekretnina.