AMERIČKA INVESTICIJA

Orešković: Potpisali smo ugovor s IBM-om, otvorit će veliki tehnički centar

20.07.2016 u 09:19

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković predstavio je danas u Banskim dvorima veliku investiciju američkog IBM-a koji će u Zagrebu otvoriti svoj tehnički centar. U njemu će biti posla za 500 visokokvalificiranih djelatnika koji prije svega dobro govore strane jezike

'Ova investicija je izuzetno važna za našu ekonomiju jer se otvara 500 novih radnih mjesta, a IBM će surađivati s našim fakultetima. Mladi koji su otišli nadam se da će se vratiti i zaposliti u IBM-ovom centru. Sjajna je poruka za Hrvatsku to što ju je odabrala jedna tako jaka tvrtka - to šalje poruku da smo otvoreni i da možemo konkurirati ne samo u EU, nego i svijetu. Imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti', rekao je Orešković.

Damir Zec, poslovni direktor IBM-a u Hrvatskoj, istaknuo je da je ovo pravi primjer toga kako se može napraviti više za Hrvatsku. 'Vjerovali smo da Hrvatska ima sposobne ljude i da može pružiti kvalitetnu uslugu. Hrvatska je pokazala da se može zajedno disati kako bi se dovela ovakva velika investicija', izjavio je Zec, dodajući da je poslovno okruženje u Hrvatskoj izuzetno dobro, a nije htio otkriti koliko je vrijedna spomenuta investicija.

Zec je naglasio kako će centar raditi 24 sata 365 dana u godini i pružat će uslugu podrške svim klijentima IBM-a u svijetu. Očekuje se da će centar biti otvoren u prvom kvartalu sljedeće godine i u njemu će se prije svega naći posla za ljude koji dobro vladaju stranim jezicima. IBM još traži prostor u Zagrebu u koji će ga smjestiti.

Pregovore s IBM-om započela je još vlada Zorana Milanovića. Prema pisanju slovenskih medija, u igri su bile i Slovenija te Slovačka, ali je Hrvatska ponudila bolje uvjete. Navodno je IBM tražio velike porezne olakšice.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je prije nekoliko mjeseci izjavio kako se IBM-u ne nude nikakvi posebni uvjeti, već da Hrvatska ima bolji 'investicijski paket' od zemalja u okruženju.

Slovenski mediji su pisali kako je IBM-ov centar za tehničku potporu projekt koji zapravo znači koncentraciju i prijenos takvih usluga iz Njemačke, Italije i drugih zapadnih država prema europskom istoku, na kojem postoji kvalificirani kadar, ali je manja cijena rada.

437010,428494,424978,427623