KRENULA TURNEJA

Milanović stigao u posjet američkim IT divovima

28.09.2014 u 20:17

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović doputovao je u Seattle, prvu postaju turneje po Sjedinjenim Državama, gdje će obići pet vodećih američkih IT kompanija

Po dolasku premijer je prvo posjetio turističko središte Gig Harbor, u kojem se susreo s gradonačelnicom Jill Gurnesey, kongresmenom Derekom Kilmerom i predstavnicima hrvatske zajednice koji nastanjuju taj gradić u državi Washington.

Iz pitoresknog Gig Harbora premijer i brojna delegacija iz Hrvatske kreću na niz sastanaka u američkim IT kompanijama na obje američke obale.

U ponedjeljak ujutro putuje u Redmond, u kojem će s članovima izaslanstva posjetiti sjedište Microsofta. Sastat će se s Amy Hood, izvršnom potpredsjednicom i financijskom direktoricom Microsofta, te Richom Sauerom, korporativnim potpredsjednikom i glavnim savjetnikom ove korporacije.

Netom prije puta premijer Milanović objasnio je svrhu američke turneje. 'Probati zainteresirati te gigante koji raspolažu nezamislivim sumama novca i znjanjem, da nešto ulože i u Hrvatsku. Mislim da i ja u tome kasnim, a što su tu radili mooji prethodnici, o tome je sada kasno govoriti', rekao je Milanović.

Uz Microsoft, Milanović će do 4. listopada posjetiti Cisco, Oracle, HP i IBM i sastati se s vodećim ljudima tih tvrtki. Posjet je dogovoren u suradnji s Američkom gospodarskom komorom.

S Milanovićem su u delegaciji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i ministar zdravstva Siniša Varga, a u izaslanstvu su, među ostalima, i Ivan Marić, zamjenik ravnatelja SRC-a, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, te Marija Vukelić, izvršna koordinatorica službe za privlačenje investicija.