lokacija u zdenčini

Orbico kreće u gradnju najvećeg logističkog centra vrijednog 40 milijuna eura

26.01.2023 u 11:56

Bionic
Reading

Najveći europski distributer roba široke potrošnje Orbico Grupa u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Branka Roglića nastavlja svoje razvojne politike novim ulaganjima financiranim primarno iz vlastitih sredstava, kao i po dokazano najboljem modelu suradnje s developerima. Tako upravo kreće u realizaciju njihova nova investicija u najveći Orbicov logističko-distributivni centar, piše Poslovni dnevnik

'Investicijom tvrtke Orbico Hrvatska u Zdenčini, mjestu na potezu Zagreb – Karlovac, kreće izgradnja prve faze našeg novog logističkog centra na oko 40.000 kvadrata. Uselit ćemo već početkom 2024.', najavljuje Roglić nakon što je potpisan ugovor s izvođačem.

U nastavku projekta na istoj lokaciji očekuje se i druga faza kroz proširenje centra na još 20.000 m2.

Za novu investiciju u Orbicu su kroz više od pola godine razmatrali nekoliko lokacija, uključivo obližnju Svetu Nedelju, ali i u blizini mađarsko-hrvatske granice. Na kraju su kalkulacije pokazale da je Zdenčina iz niza razloga idealna za novi zamah Orbicovog poslovanja u Hrvatskoj.

Tvrtka posjeduje niz skladišta u zemlji, a od prije nekoliko godina i veliki logistički centar u Dugopolju, kao glavni u Dalmaciji. S novim centrom u Zdenčini te nastavno na poveznicu s postojećim u Dugopolju Orbico zaokružuje rješenje za generalno najveći problem distribucije u Hrvatskoj koji se očituje u visoko izraženoj sezonalnosti.

'Kad je riječ o distribuciji roba, u Hrvatskoj je glavno pitanje kako riješiti sezonalnost u omjeru 1:17. To znači da zimi za distribuciju trebate 1 šleper, a ljeti njih čak 17, i mislim da je to najteži problem općenito svim distributerima. U tim uvjetima trebate imati i optimalno upravljanje ljudskim resursima', kaže Roglić za Poslovni dnevnik.

Investitor u novi projekt je Orbico Hrvatska s oko 1250 zaposlenika od inače ukupno njih 7500, a svojim aktivnostima 2022. bilježi rekordnih 520 milijuna eura ukupnog prihoda. Cijeli sustav s operacijama u 20 zemalja Europe, također s rastom poslovanja, u prošloj godina generira 3,2 milijarde eura ukupnog prihoda.

U svom širenju i razvoju na temeljima usvojenog plana poslovanja u srednjoročnom razdoblju, dakle na horizontu 2028., Orbico bi trebao prihodovati šest milijardi eura, što znači da će postati dvostruko veći nego što je danas. U sadašnjim okvirima rast se ostvaruje i pomoću poluge suvremene logistike, pa Orbico prednjači s ulaganjima u više od 200.000 m2 skladišnih prostora i ukupno pet LDC-ova. Pored ovih u Hrvatskoj to su još novi logistički centri u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

  • +11
Sva lica Branka Roglića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Za ovu pak investiciju, još u fazi raspisivanja natječaja za odabir developera i izvođača, navodilo se da je posrijedi iznos od oko 40 milijuna eura. Koliko je postpandemijska kriza uz dodatni faktor inflacije utjecala na konačni iznos investicije Roglić za sad ne otkriva, ali pojašnjava da će tvrtka prvo raditi u najmu u novom centru, a da će protekom tog najma Orbico preuzeti objekt u svoje vlasništvo.

'Kroz najam plaćamo investiciju te realiziramo nove projekte u suradnji s developerima koji grade nove logističke kapacitete. To je najbolji način razvoja poslovanja, pogotovo kad se ono odvija u više zemalja.

Orbico posluje u 20 zemalja Europe, a kontinuiramo raste po visokim stopama i pritom moram istaknuti činjenicu da mi kredite ne uzimamo. Nakon nekog vremena našeg najma LDC-a u Zdenčini, za određenu cijenu koju dogovorimo danas, otkupit ćemo logistički centar', kaže Roglić dodajući da dok se gradi centar Orbico snosi troškove opreme koja je tehnološki najsuvremenija.