PRIJETI IM BANKROT

Opskrbljivači plina traže 300 posto veće marže

Isključenje plina robnom centru Varteks na Trgu bana Jelačića

Isključenje plina robnom centru Varteks na Trgu bana Jelačića

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sime Sokota

Zbog nerealno niskih cijena plina za kućanstva, kojima je posve neopravdano i neselektivno dodijeljen status socijalno ugroženih kupaca, opskrbljivači u Hrvatskoj trpe velike gubitke. Istodobno veliki potrošači plaćaju jednu od najviših cijena plina u Europi, što jako utječe na stabilnost njihova poslovanja, upozoreno je na znanstveno-stručnom skupu plinaša koji je u srijedu počeo u Opatiji

Država bi, predložio je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, realnom politikom trebala poticati potrošnju plina, i to kroz smanjenje ili pak ukidanje PDV-a kako bi taj energent prihvatljivijom cijenom našao put do kupaca, piše Business.hr.

S njim se složio i predstavnik ospkrbljivača i distributera plina Srećko Ezgeta iz Elektrometal – distribucije plina Bjelovar, koji je naglasio da opskrbljivači zbog sadašnjih cijena posluju na rubu propasti.

On tvrdi da bi povećanje distributerske i opskrbljivačke marže od čak 300-tinjak posto za ospkrbljivače značilo vjerojatan spas od bankrota, a istodobno bi to cijenu plina za krajnjeg korisnika povećalo samo dva do tri posto jer je udjel marže opskrbljivačima i distributerima plina u maloprodajnoj cijeni minimalan i iznosi samo nekoliko postotaka.

Predsjednik organizatora skupa Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić upozorio je na nedostatak dugoročne strategije razvoja energetskog sektora u Hrvatskoj, što uzrokuje kaotično stanje na tržištu plina.

Cijena plina za kućanstva, smatra Šunić, sljedećih bi godina trebala rasti, ali pritom ne treba zaboraviti, da se Hrvatska nalazi pred parlamentarnim izborima te da će vrlo vjerojatno, umjesto energetskih i gospodarskih argumenta, cijena plina određivati političkim interesima, piše Business.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi