izvijestio wto

Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama

24.06.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO)

Indeks koji mjeri razmjenu usluga iznosio je u travnju 105,5 bodova i bio je viši za tri boda nego u rujnu prošle godine, signaliziravši da će službena statistika za drugo tromjesečje vjerojatno pokazati kontinuirani rast razmjene, objavio je WTO u izvješću objavljenom u četvrtak.

Vrijednosti više od 100 bodova pokazuju brži rast od dugogodišnjeg trenda.

Barometar trgovine uslugama raste snažnije od pokazatelja robne razmjene i možda pokazuje oporavak od pandemijske krize i povratak težišta potrošnje s robe na usluge, ističu u WTO-u.

Najsnažnije je na početku drugog tromjesečja porastao indeks zračnog prijevoza putnika, premašivši 117 bodova, ali dobar rezultat pokazuju i indeksi menadžera nabave usluga i aktivnosti u sektoru informatičke i komunikacijske tehnologije.

Trgovina financijskim uslugama blago je posustala u posljednje vrijeme, možda zbog sankcija Rusiji povezanih sa sukobom u Ukrajini, nagađa WTO.

Indeksi kontejnerskog prijevoza tereta i građevinskih usluga zadržali su se blago iznad dugoročnog trenda.

Indeks aktivnosti u trgovini uslugama raste još početka pandemije u drugom tromjesečju 2020. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pokazivao je rast od 15,6 posto, iako je još uvijek bio 8,9 posto niži nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine, napominje WTO.