prvaci na terenu i izvan njega

Oni nisu uzalud prosipali znoj: Kako su vrhunski sportaši postali poslovni anđeli

13.09.2019 u 18:44

Bionic
Reading

Teško stečen novac lako je prokockati. No ovi legendarni sportaši igraju na sigurno i ulažu u poslove u kojima je teško pogriješiti: Hrana, odjeća, zdravlje i nove tehnologije njihov su odabir

Let's Do This je kompanija proizašla iz Y Combinatora koja održava bazu podataka o maratonima, ironman triatlonima te sličnim manifestacijama snage i izdržljivosti. Startup je ubrzo prikupio pet milijuna dolara, a među izdašnijim ulagačima u ulozi poslovnih anđela pojavljuju se neuništiva teniska zvijezda Serena Williams, umirovljeni kralj sprinta Usain Bolt i aktualna svjetska rekorderka u ženskom maratonu Paula Radcliffe.

Platforma Let's Do This omogućuje korisnicima brz i jednostavan pregled te prijavu na tisuće utrka različitih duljina i intenziteta. Startup je pokrenut 2016. godine, a sjedište mu je u Londonu. Y Combinator je pak kalifornijski akcelerator koji ulaže u umjetnu inteligenciju, biotehnologiju, B2B, biomedicinu, hardver, zdravstvenu tehnologiju, medije, robotiku, znanost, obrazovanje, transport, bespilotne letjelice, SaaS i virtualnu stvarnost.

Usain Bolt utrčao je u svijet tehnologije nakon povlačenja s atletskih staza staze 2017. Suosnivač je kompanije Bolt Mobility, startupa za proizvodnju e-skutera. Početkom godine novinarima Bloomberga pohvalio se da je riječ o njegovoj 'prvoj investiciji', dakle da ih u sljedećim mjesecima i godinama možemo još očekivati.

Usain Bolt predstavio je tvrtku za izradu električnih skutera ovog proljeća u Parizu Izvor: Društvene mreže / Autor: VOA News

Serena Williams aktivan je ulagač već nekoliko godina. U travnju je službeno pokrenula Serena Ventures, mada se korijeni tog projekta vuku još od 2014. Poslovna ideja je jasna od prvog dana: ulagati novac zarađen teniskim reketom u tehnološke startupe iz Silicijske doline, posebno ako ih pokreću ili vode žene. Ili su barem njihovi proizvodi namijenjeni ženama.

Popis njenih ulaganja nije cjelovit, ali je indikativan: Serena tako ulaže u The Wing, lanac društvenih klubova namijenjenih ženama. Tu je i Billie, kompanija koja prodaje britvice i druge proizvode za njegu ženskih tijela, kao i Lola, proizvođač tampona i higijenskih uložaka.

HoneyLove prodaje odjeću, Floravere vjenčanice, a Mayvenn ekstenzije za kosu i druge kozmetičke proizvode.

Čovjek treba i jesti pa Serena Ventures ulaže u Impossible Foods, proizvođača proteinskih namirnica na biljnoj bazi. Daily Harvest nudi svježe voće i povrće, a Gobble brzu hranu. Ovu kompaniju financijski izdašno pomaže i Initialized Capital, organizacija kojom upravlja njen suprug Alexis Ohanian, suosnivač Reddita.

Serena je uložila novac i u Little Spoon, firmu koja dostavlja organsku dječju hranu, ali dio je usmjerila i u Ollie, dobavljača pseće hrane.

Serena zna da se sva jaja ne stavljaju u istu košaricu pa je uložila novac i u Coinbase, platformu za trgovanje digitalnim novcem, vrijednu više od osam milijardi dolara.

Sportašica je bila i ostala pa financijski podupire i Tonal, tvrtku koja prodaje fitnes sustave koji se montiraju na zid, a tu je i MasterClass, internetska škola u kojoj daje lekcije iz tenisa. Serena ne zaboravlja ni svoje podrijetlo pa podupire Andelu, startup koji povezuje afričke programere s tehnološkim kompanijama širom svijeta.

A da bi na vrijeme saznala u što valja uložiti novac, sjedi u upravnom odboru SurveyMonkeyja, kompanije koja izrađuje softver za internetske ankete.