GDJE NESTAJU MILIJUNI

Ovo su najveće crowdfunding prijevare i promašaji!

20.08.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Usprkos brojnim problemima, crowdfunding je življi nego ikad prije. Bilo da je riječ o Kickstarteru, Indiegogo ili nekoj trećoj platformi, na njima se vrte milijarde dolara pa ne čudi kako među brojnim projektima bude i...'ćoraka'. U nastavku slijede neki od upečatljivijih gadgetolikih projekata koji su skupili golem novac - a nisu ugledali svjetlo dana u obećanom obliku

Prvo vrijedi izdvojiti dvije najpopularnije platforme za crowdunfing - Indiegogo i Kickstarter. One su do danas razvile brojne sigurnosne mehanizme, no u konačnici odgovornost za investiranje donosi samo i isključivo potrošač. Nekad će dobiti novac natrag, nekad ne, a ni sve platforme nisu iste.

Primjera radi, Kickstarter je među rigoroznijim platformama u svom pristupu. Oni od potraživača sredstava (stvaratelja kampanje) traže dokaze - i to ne samo u obliku konceptnih crteža ili računalnih prikaza, već prototipe koji su funkcionalni. Istovremeno imaju i određenu politiku povrata novca, no...pokoja prevara ili promašaj se i dalje dogode. Samo na Kickstarteru do danas je prikupljeno ukupno 3,22 milijarde dolara (!) za ukupno 366 tisuća projekata. Uspješno je financirano 35,83 posto projekata (njih 129.836 u trenutku pisanja teksta). 

Na drugoj strani tu je Indiegogo, gdje se nerijetko znaju okrenuti i oni čije su kampanje na Kickstarteru propale ili onemogućene iz ovog ili onog razloga. Na ovoj platformi nije potrebno dokazivanje materijala, a tu je i više opcija za financiranje nego na Kickstarteru, što stvar čini problematičnijom - i rizičnijom. 

Tu je i treća opcija - prikupljanje preko drugih, manje poznatih platformi, ili izravno na internetskim stranicama kakvog projekta. Zaštite potrošača su tu još mnogo, mnogo slabije.

Priča o laserskoj britvici

Prije kakvih dvije godine, na stranicama Kickstartera osvanula je super-viralna ideja - laserska britvica koja ne lomi dlake, ne pali ih, niti nadražuje kožu. Proizvod Skarp Laser Razor činio se kao iz snova pa ne iznenađuje da je u sklopu crowdfunding kampanje prikupio preko četiri milijuna dolara - a vjerojatno bi tu 'legao' još koji milijun da projekt nije...otkazan. 

Kako smo pisali ranije, tvrtka Skarp Technologies je imala nekoliko prototipa i nekoliko demonstracija, no stvari nisu izgledale dovoljno uvjerljivo. Kako je znanstvena i skeptična zajednica počela slati upitnike, na Kickstarteru su pritisnuli veliku crvenu tipku i četiri milijuna su propala. Naravno, onima koji su investirali novac sredstva su vraćena, jer projekt nije bio ni okončan. 

Skarp Laser Razor Autor: Skarp Technologies

Kako im je suradnju otkazao Kickstarter, Skarp Technologies su na Indiegogo njihovim riječima dočekali 'raširenih ruku dobrodošlice'. Međutim, tamo je laserska britvica skupila 'tek' nešto preko pola milijuna dolara te nije doživjela uspjeh kao na ranijoj kampanji. 

Ta uložena sredstva su po svoj prilici izgubljena zauvijek. Tvrtka nakon nekoliko godina razvoja još uvijek 'rafinira i istražuje optičko vlakno' koje služi za rezanje dlaka, no začudo, još uvijek tu i tamo objave neku novost. Baš u lipnju ove godine posjetili su Indiegogo urede gdje su im u tajnosti prikazali 'revolucionarne tehnologije' na kojima rade. 

Treba li uopće spomenuti da od laserske britvice za svijet potrošača zapravo nema ni traga ni glasa (a posebno ne novijih demonstracija proizvoda)? Kickstarter je u ovom slučaju prekidom suradnje napravio izvrstan potez i spasio mnoge od gubitka novca. 

Igra Star Citizen

Ovaj naslov možda je jedan od najambicioznijih u povijesti video igara - ali je istovremeno i jedan od najkontroverznijih. Chris Roberts, tvorac serijala Wing Commander, u sklopu tvrtke Cloud Imperium Games odlučio je realizirati svoje snove...i možda potrošiti svaku uloženu kovanicu u nešto što nikad neće biti dovršeno. 

Za vrijeme Kickstarter kampanje iz 2012. godine igra je prikupila nešto preko dva milijuna dolara. Igra je obećavala sve, od istraživanja golemih prostora, dugačke kampanje za jednog igrača, bogatog multiplayera, na razinama koje su do danas neviđene. Ne, doslovno su neviđene. Star Citizen nije ni blizu dovršetka, usprkos godinama razvoja i troškovima koji su nastali naknadno. U prvih godinu dana Cloud Imperium Games kroz crowdfunding na svojim stranicama prikupio je još 30 milijuna dolara, a umjesto da se fokusiraju na dovršetak jednog segmenta nastupilo je grananje u još više značajki, mogućnosti i...koječega drugog. Jesmo li rekli kako se projekt razgranao i u više igara?

Izvorni datum dovršetka bio je u 2014. godini, a sada, kako se 2017. polako bliži kraju teško je uopće razlučiti što je igra uopće i koji njen dio je uopće blizu finalizaciji. Sve je, barem u tehničkom smislu, još uvijek debelo u alpha fazi razvoja. 

CIG u međuvremenu prodaje konceptne brodove (koji još nisu ni u igri!) za po 15 tisuća dolara. 

Jasno, ovo je izazvalo gnjev mnogih obožavatelja koji su u sve većem broju počeli tražiti povrat novca - jer nisu dobili ono što su htjeli. Mnogi su poželjeli i tužiti tvrtku, a CIG je navodno i zabranio pristup službenim forumima mnogima koji su odlučili detaljnije pitati o trošenju novca. Usprkos svemu ovom, teško je govoriti da je Star Citizen jedna golema prijevara. Igra izgleda prekrasno - kada funkcionira. Međutim, nezasitni apetiti i problemi u razvoju signaliziraju samo stanje uzbune...

Star Citizen: Development & Controversy Autor: MandaloreGaming

Najsvježije novosti (13. kolovoza) govore kako će Alpha 3.0 izdanje igre opet biti odgođeno, naravno, uz niz novih obećanja, novih brodova i novih mogućnosti. Robertsov san postaje noćna mora, a u povijesne knjige ući će ili kao megalomanski uspjeh ili, izglednije, najveći promašaj u razvoju igara svih vremena. Jasno, nadamo se kako će biti ovo prvo.

Najuspješniji europski promašaj projekt

Multirotor Zano je u jednom trenutku bio najuspješniji Kickstarter projekt koji stiže iz Europe. Velška tvrtka imala je divne ideje, a u sklopu crowdfundinga su prikupili 2,3 milijuna funti (~3,4 milijuna dolara). Međutim, minijaturna bespilotna letjelica nikad se nije vinula u nebo. 

Tvrtka je isporučila tek 600 letjelica, a naručeno ih je više od 15 tisuća. Suosnivač i CEO Ivan Reedman je napustio Torquing Group prije dvije godine, spomenuvši tek 'zdravstvene probleme' i 'nepremostive razlike'. Multirotor Zano je trebao biti isporučen još u srpnju 2015. godine, a novinari BBC-ja i stranice Ars Technica nisu mogli vidjeti letjelicu u pogonu kada su radili reportaže o kompaniji, dok su istovremeno krenule i priče kako je letjelica disfunkcionalna.

Da stvar bude gora, letjelica je bila krenula u proizvodnju, no sredstva su se istopila - a kampanja implodirala. Ovdje ni Kickstarter nije mogao pomoći u povratu novca iako su pokrenuli 'istrage da shvate što se točno dogodilo'.

Priča o multirotoru Zano Autor: Lon.TV

Disanje na škrge (još nije moguće)

Jedan od viralnih projekata bio je i Triton Gills. Triton je obećao da će potrošačima pružiti mogućnost ronjenja poput Jamesa Bonda, na posebne 'umjetne škrge' koje će iz vode izdvajati kisik za disanje. Ako zvuči kao znanstvena fantastika, valja napomenuti da je projekt skupio gotovo milijun dolara u sklopu Indiegogo kampanje. Naivnih je bilo dovoljno, no sreća u cijeloj priči je bilo to da su negativne reakcije bile jednako viralnog karaktera - te su crowdfunding investitori ovaj put ipak dobili svoj novac natrag. 

Igraća konzola Ouya

Oyua je jedan od najvećih Kickstarter projekata ikad, s prikupljenih 8,6 milijuna dolara još u 2012. godini. Stvari su zvučale relativno jednostavno - riječ je o minijaturnoj igraćoj konzoli kojoj srce čini platforma Android s pripadajućim kontrolerom. Obećanje tvrtke je bilo mogućnost omiljenih mobilnih igara na TV-u. Nikakva znanstvena fantastika. 

Što je tu bio problem? Pa, ispalo je kako je konzola teško upotrebljivi komad smeća. Konzola je bila izrađena od superjeftinijih materijala, a kontroler se raspadao već nakon tjedan dana korištenja. Nešto dorađeniji model izašao je naknadno, no tko je uložio u prvi model - uložio je.

Usprkos svemu, tržište je reklo svoje. Koliko je god Kickstarter kampanja bila uspješna za ovaj proizvod, toliko je naknadni komercijalni uspjeh zapravo bio nepostojeć. Tvrtka je u golemim dugovima konačno prodana divu gejmerskog svijeta, Razeru. 

Najtanji nepostojeći sat na svijetu

Central Standard Timing je prikupio preko milijun dolara na Kickstarteru za nešto što su nazvali najtanjim ručnim satom na svijetu. Model CST-01 izgledao je prekrasno i - obećavajuće. 

Odgoda za odgodom, problem za problemom, ovaj ručni sat s e-ink zaslonom nikad nije ugledao svjetlo dana. Štoviše, otkazali su suradnju s tvrtkom koja im je trebala proizvesti sat što je izazvalo još golemih odgoda. Nakon dodatnih godinu dana šutnje, Business Insider je otkrio kako je tvrtka bankrotirala. 

Ulagači u Kickstarter kampanju ni ovdje nisu mogli dobiti novac...jer ga više jednostavno nije bilo. CST po svoj prilici nije htio prevariti potrošače, ali su ugrabili veći komad kolača nego su očekivali. Šteta.