VLADA SE TRGNULA

Omogućena dulja otplata svih stambenih kredita

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 16.06.2011 15:27
  • Objavljeno 16.06.2011 u 14:08
Jadranka Kosor Petar Čobanković Darko Milinović vlada

Jadranka Kosor Petar Čobanković Darko Milinović vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada je sa osam banaka postigla dogovor koji bi trebao olakšati život građanima koji imaju stambene kredite. Drugim riječima, kako je pojasnila premijerka Jadranka Kosor, već sutra Vlada će s bankama potpisati memorandum kojim će se banke obvezati da u sljedeće dvije godine osiguraju produljenje otplate svih stambenih kredita ili skraćenje roka za kredite u švicarcima, ako oni u te dvije godine oslabe ili se financijska situacija građana popravi

'Ovo pokazuje naše nastojanje da Vlada podupire građane koji imaju stambene kredite u švicarskim francima. Znamo da je kriza doprinijela jačanju švicarskih franaka i to je dovelo da se građani nađu u jednoj situaciji tjeskobe', rekla je Kosor na današnjoj sjedici Vlade, dodavši da je preko jedne trećine stambenih kredita deminirano u švicarcima.

Banke (Erste & Steiermärkische Bank, Hypo Alpe Adria Bank, OTP Banka, Privredna banka, Raiffeisenbank Austria, Societe Generale - Splitska banka, Volksbank i Zagrebačka banka) će ovaj posao obaviti bez naknade, a u pomoć građanima uključila se i Javnobilježnicka komora s kojom se Ministarstvo pravosuđa dogovorilo da trošak solemnizacije (potvrde) dodataka ugovora o kreditu bude minimalan, odnosno da umjesto dvije tisuće kuna košta 280 do 300 kuna plus PDV.

Ministrica financija Martina Dalić poručila je da Vlada ovime ne preuzima rizik za individualne kredite koje su banke davali i građani uzimali, ali da u Vladi razumiju da je ovaj problem važan za građane i da utječe na njihovu kupovnu moć.

Građani će u sljedeće dvije godine moći tražiti produljenje otplate kredita što će na kraju i smanjiti rate kredita', zaključila je Dalić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi