ZAJEDNIČKA PRIVATNA TUŽBA

Ogulinac zove dužnike u francima na novu akciju protiv banaka

02.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Korisnici kredita u švicarskim francima oštećeni zbog promjenljivih kamatnih stopa nastavljaju pravnu bitku protiv banaka nakon što im pokušaji nagodbe nisu uspjeli. Ogulinac Ivan Bekavac otvorio je web stranicu kojom poziva sve oštećene da mu se pridruže u zajedničkoj privatnoj tužbi

Inicijativa Udruge Franak, koja je početkom kolovoza pozvala korisnike kredita da temeljem presude Visokog trgovačkog od banaka zatraže vraćanje preplaćenih kamata, po svemu sudeći nije dala rezultata.

Kao što su i najavile, banke redom odbijaju plaćanje traženih odšteta jer presuda eksplicitno ne navodi takvu obvezu.

Dio oštećenih korisnika kredita odlučio je nastaviti pravnu bitku pokretanjem privatnih tužbi protiv banaka. Jedan od njih je Ivan Bekavac, a on je pokrenuo internetsku stranicu 'Tužimo banku, krenimo!' i pozvao sve oštećene da mu se pridruže u zajedničkoj tužbi.

Na stranici je potanko objašnjena procedura pristupanja zajedničkoj tužbi te navedeni svi troškove vezani uz sudski spor.

Bekavac je izuzetno zadovoljan odazivom u manje od mjesec dana od lansiranja inicijative. 'Svaki dan se osobe iz cijele Hrvatske prijave odnosno priključe zajedničkoj tužbi. Samo u subotu sam imao preko 800 sesija na stranici i 10 prijava. Osim toga, na svaku prijavu imam najmanje tri puta toliko osoba koji mi kažu da će se prijaviti čim od svoje banke dobiju potrebne dokumente', kaže Bekavac, dodajući da je za pripremu tužbe angažirao odvjetnicu i sudskog vještaka.


Rad odvjetnice plaća se na bazi provizije od 10 posto od vrijednosti predmeta spora, a vještak naplaćuje fiksnu naknadu. Ako izračunava samo vrijednost razlike za koju je korisnik oštećen, naplaćuje 350 kuna, a ako uz to obračunava i zatezne kamate, cijena je 600 kuna.

Bekavac ističe da se u zajedničkoj tužbi najveća ušteda može ostvariti na sudskim pristojbama.

Premda postoji pravomoćna presuda protiv banaka u slučaju Franak, zasad većina dužnika oklijeva s pokretanjem privatnih tužbi. Na takav korak teško se odlučuju zbog straha od troškova i potencijalnih rizika jer se još ne zna kako će proći revizija presude na Vrhovnom sudu.

Naime u slučaju da Vrhovni sud nakon revizije presudi u korist banaka odnosno utvrdi da su promjenljive kamatne stope bile zakonite, čak i oni koji su dobili privatnu tužbu morat će vratiti novac.