SUD POZIVA BANKE NA OČITOVANJE

Odvjetnica udruge Franak vjeruje u nagodbu s bankama

27.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok ostalih sedam banaka šuti, Erste banka je putem Zagrebačke burze izvijestila javnost da je primila tužbu udruga Franak i Potrošač. Nicole Kwiatkowski, odvjetnica udruge Franak, vjeruje u pobjedu na sudu, no ne odbacuje ni mogućnost da slučaj završi nagodbom, iako banke do sada nisu pokazivale nikakvu inicijativu u tom smjeru

Nakon što im je lani propao prvi pokušaj tužbe, udruga Franak sada se povezala s udrugom Potrošač: početkom travnja zajedno su podnijeli kolektivnu tužbu protiv osam banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Erste & Steiermärkische Banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP banka, Société Générale – Splitska banka i Volksbank). Pokušat će uvjeriti sud da je primjena valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom nepoštena i nedopuštena.

Erste banka je putem Zagrebačke burze prije dva dana izvijestila investicijsku javnost da je zaprimila tužbu. Druge banke o tome se još nisu očitovale ni javno ni na Burzi, iako primjerice dionice Zabe i PBZ-a tamo kotiraju. Odvjetnica udruge Franak Nicole Kwiatkowski objašnjava da je sud zatražio očitovanje banaka i tek će odlučivati o osnovanosti tužbe, no već su napravili korak više nego prvi put, kada je tužba u startu odbačena.

Još se ne zna tko će biti sudac ili sutkinja koji će preuzeti ovu kompleksnu tužbu. 'Sud tek treba odlučivati o osnovanosti naše tužbe, no ovo je znak da je neće odbaciti zbog proceduralnih razloga. Optimistična sam, vjerujem da će se nakon ovog procesa u Hrvatskoj dogoditi značajne promjene na bolje. Hrvatska nema oko ovoga nikakvu pravnu praksu i svi ćemo se učiti', kaže Nicole Kwiatkowski, i otkriva da proučava slične slučajeve koje su već rješavali sudovi u Poljskoj i na Islandu.

Optimističan je i Ilija Rkman iz udruge Potrošač, podsjeća na uspjeh kolektivne tužbe slovenskog društva potrošača protiv tamošnjih banaka, iako su se tamošnji potrošači bunili protiv bankarskih naknada, još jednog netransparentnog profitnog alata ovog sektora. Vjeruje da će proces biti dugotrajan i zahtijevati opsežna financijska vještačenja.

Boje li se u udruzi potrošača bankarskog lobiranja? 'Jedan naš dnevni list piše da krupni kapital definira sudske odluke. Oni jesu moćni i imaju moćne odvjetnike, ali i mi imamo dva odvjetnička tima. Ova tužba je pravi test za sve naše institucije. Vjetar u naša jedra dat će i ulazak u EU jer će banke morati mijenjati pravila ponašanja u Hrvatskoj', kaže Rkman.

Iako banke prije podnošenja tužbe nisu pristajale na proces mirenja, Kwiatkowski vjeruje u mogućnost nagodbe: 'Do sada nije bilo kontakata s njima, no vjerujem da su banke već održale neke preliminarne sastanke i počele definirati stavove. Ipak, procjenjujem da bi slučaj mogao završiti nagodbom, da ćemo se uspjeti dogovoriti s bankama.'