PROTIV OTPUŠTANJA

Održan prosvjed radnika Hrvatskog Telekoma

24.01.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Nekoliko stotina radnika Hrvatskog Telekoma (HT) iz cijele Hrvatske prosvjedovalo je danas protiv najavljenog otpuštanja 450 radnika HT-a te zatražilo od Uprave HT-a da odustane od otkaza. Prosvjednike su podržali kolege iz sindikata telekomunikacijskih radnika Grčke, Mađarske, Crne Gore (gdje su prošle godine djelatnici Deutsche Telekoma mjesec i pol dana štrajkali) te Bosne i Hercegovine

Povorka je sa središnjeg zagrebačkog trga krenula pred sjedište T-HT-a u Hoto tornju, prije toga se zaustavivši pred njemačkom ambasadom gdje se direktno njemačkoj vladi obratio Marcus Cortney, voditelj Ureda UNI-a (globalnog sindikata).

'Upućujem ovaj apel njemačkoj vladi da prekine praksu duplih standarda i da svim svojim radnicima u ma kojoj državi za Deutsche Telekom radili, omogući tretman identičan onom kojeg uživa njihov radnik u Njemačkoj. Uza sav profit koji izvlačite iz Hrvatske, dužni ste pošteno uzvratiti onima koji vam taj profit i omogućuju, a to su radnici!', vikao je iz petnih žila Marcus Cortney ispred ambasade.

Nakon ambasade, povorka se razbijajući kišno sivilo uz ritam 'Zlih Bubnjara', megafone što zavijaju i glasnih zviždaljki, ubrzo našla pred upravnom zgradom T-HT-a gdje su se obratili direktno Upravi. Za mikrofon je prvi stao Juko Cikojević iz HST-a (Hrvatski sindikat telekomunikacija), koji je nazvao Upravu nesposobnom te poručio da tehnološki višak traži u svojim, a ne u redovima radnika.

'Znam da u T-HT-u nema tehnološkog viška i da se ne mora uručiti nijedan otkaz. Gospodo, ako tako namjeravate voditi ovu tvrtku, koja je najzdravija u Hrvatskoj, slobodno možete odšarafiti ovaj veliki 'T' i odnijeti ga svojim gazdama u Njemačku! Tužno je, gospodo, da ne sjedimo sada za stolom već svoja prava moramo tražiti na ulici', rekao je Cikojević, naglašavajući da je objavljena informacija o prosječnoj otpremnini od 360 tisuća kuna laž te da će prosječna otpremnina iznositi jedva nešto preko 200 tisuća kuna.

U kratkom razgovoru s predstavnikom sindikalista iz Grčke, Kutrasom Panagiotisom, doznali smo da su grčki sindikalisti uspjeli u pregovorima s Deutsche Telekomom potpisati ugovor koji će ih iduće tri godine sve zaštititi od otkaza, uz uvjet da će se smanjiti prosječni broj radnih sati u tjednu za 12,5 posto, a plaće za 11 posto. Na pitanje je li zadovoljan tim ugovorom Grk se samo nasmijao, rekao da jest, ali je dodao da je borba za radnika u današnjem svijetu prijeko potrebna i da vlastita sigurnost ne smije isključivati socijalnu osjetljivost i solidarnost, zbog čega je i došao u Hrvatsku.Kao reakciju na prosvjede, iz T-HT-a su poručili: 'Naši socijalni partneri imaju pravo na prosvjed, no u HT-u i dalje smatramo kako se sva otvorena pitanja trebaju rješavati unutar kompanije u okvirima socijalnog dijaloga, a ne na ulici. Sva važna radno-pravna pitanja zaposlenika određena su Kolektivnim ugovorom koji je na snazi od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2012. i kojeg su potpisala sva tri sindikata, a zaposlenicima garantira visoku razinu prava koja su višestruko iznad hrvatskog prosjeka, uključujući i otpremnine (šest puta veće od zakonom propisanih, u prosjeku oko 360.000 kuna bruto).

Što se tiče brojke zaposlenih koji su se odazvali prosvjedu, 85 posto zaposlenika HT-a procijenilo je da nema razloga uključivati se te su danas uredno na svojim radnim mjestima. Kompanija u potpunosti poštuje sve odredbe Kolektivnog ugovora te očekujemo i od sindikata poštivanje obaveze socijalnog mira.'