PODACI HNB-A

Odlična sezona i spašavanje dužnika u francima podebljali platnu bilancu

05.01.2016 u 10:36

Bionic
Reading

Prema preliminarnim podacima HNB-a o platnoj bilanci Hrvatske saldo bilance tekućih transakcija u trećem tromjesečju 2015. godine zabilježio je višak u iznosu od 3,9 milijardi eura. Suficit tekućih transakcija tako je na godišnjoj razini viši za preko milijardu eura ili 38,9 posto. Pozitivna kretanja dominantno su posljedica knjiženja gubitaka banaka te priljeva deviza na osnovu dobre turističke sezone

Promatrajući kumulativno, u posljednja četiri tromjesečja, udio salda tekućeg računa platne bilance u BDP-u povećao se s 2,2 posto u drugom tromjesečju na 4,7 posto u trećem tromjesečju 2015.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju najznačajniji pozitivan doprinos razmjerno visokom povećanju viška na računu tekućih transakcija došao je s računa primarnog dohotka. Naime, uobičajeni manjak na ovom računu je izostao.

Štoviše u promatranom tromjesečju račun primarnog dohotka zabilježio je suficit u iznosu od 330 milijuna eura. Navedeno je izravna posljedica evidentiranih gubitaka banaka uzrokovanih konverzijom kredita u švicarskim francima (388,5 milijuna eura) koji su tako utjecali na bitno smanjenje ukupnih rashoda primarnog dohotka.

Naime ukupni rashodi primarnog dohotka smanjeni su na svega 16 milijuna eura što predstavlja godišnji pad od gotovo 98 posto. S druge strane ukupni prihodi povećani su za 93 milijuna kuna ili 36,6 posto te su u trećem tromjesečju 2015. iznosili 347 milijuna eura.

Uobičajeno pozitivan doprinos kretanjima na bilanci tekućih transakcija došao je s računa usluga čiji je saldo u promatranom tromjesečju premašio 5 milijardi eura. Na godišnjoj razini navedeni iznos veći je za 370 milijuna eura odnosno 8 posto. Pritom su prihod na računu usluga s ukupnim iznosom od 5,9 milijardi eura porasli 7,7 posto, dok su rashodi uz blažu godišnju stopu rasta (6,4 posto) iznosili 878 milijuna eura.