ZBOG MANJKA PONUDE

Očekuje se rast cijena sirovina

26.01.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Unatoč trenutnom padu cijena sirovina, u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju može se očekivati njihov rast zbog čega bi domaće gospodarstvo trebalo što prije osigurati kontinuiran pristup tim resursima, pokazuje analiza konzultantske kuće Roland Berger

Važno je poboljšati energetsku i materijalnu učinkovitost, primijeniti moderne financijske instrumente te razviti bolju suradnju između vlade i gospodarstvenika, kaže se u priopćenju u kojem se prenose nalazi studije.

U objašnjenju očekivanog rasta cijena kaže se da tehnički aspekti dobivanja i transporta sirovina, kao i očekivani srednjoročni porast potražnje navode na zaključak da će cijene rasti.

Dodaje se kako Svjetska banka očekuje da će cijena nafte do kraja 2009. godine doseći 75 dolara po barelu te da je takav trend primjetan i kod industrijskih metala

Uz energetsku i materijalnu učinkovitost, hrvatskim tvrtkama Roland Berger preporuča recikliranje i uporabu novih tehnologija, stjecanje udjela u proizvođačima sirovina i udruživanje radi zajedničkog osiguravanja sirovina.

Također, preporuča i suradnju sa zemljama bogatim sirovinama putem ulaganja u tamošnje kompanije, primjerice u Africi.

Analitičari Roland Bergera smatraju da stabilizaciji treba pridonijeti i Europska unija i to snažnijim lobiranjem za ukidanje trgovinskih ograničenja i smanjenje uvoznih i izvoznih carina, kao što su one za otpadni čelik iz Rusije i aluminijsku rudaču i koks iz Kine.